زنبورهای عسل، کارگران ساعی مزارع و باغ‌ها، با سه تهدید بزرگ روبرو هستند – استرس تغذیه‌ای، عفونت‌های ویروسی و قرار گرفتن در معرض آفت‌کش‌ها. در مطالعه‌ای جدید در دانشگاه ایلینوی اوربانا-شمپین، محققان به طور دقیق این شبکه مرتبط از عوامل استرس‌زا را مورد بررسی قرار دادند. کشف آنها؟ تغذیه خوب، انعطاف‌پذیری زنبورهای عسل را افزایش می‌دهد.

زنبورهای عسل، استرس و تغذیه

دانشجوی کارشناسی ارشد ادوارد هسیه، که این تحقیق را تحت نظر پروفسور آدام دولزال انجام داد گفت: “چندین عامل استرس‌زا اغلب برای بقا بد هستند”. با این حال، همیشه به زمینه بستگی دارد و شما باید از همه این عوامل آگاه باشید وقتی سعی می‌کنید اظهارات کلی درباره چگونگی تأثیر اثرات متقابل بر زنبورهای عسل بیان کنید.”

به گفته هسیه، بیشتر مطالعات علمی تنها بر یک یا دو عامل در یک زمان تمرکز می‌کنند. برخی ممکن است ترکیبی از تغذیه ضعیف و قرار گرفتن در معرض آفت‌کش‌ها را بررسی کنند، در حالی که دیگران ممکن است اتحاد آفت‌کش‌ها و عفونت‌های ویروسی را بررسی کنند.

با این حال، هیچ کدام بررسی نکرده‌اند که چگونه هر سه عامل استرس‌زا با هم ممکن است بر جمعیت‌های زنبور عسل تأثیر بگذارند.

ترکیب پیچیده آفت‌کش‌ها

پروفسور دولزال گفت: “حتی درک چگونگی پاسخ زنبورها به تمام مواد شیمیایی کشاورزی که با آنها مواجه می‌شوند، یک کار پیچیده است.”

در ادامه پروفسور دولزال توضیح داد: “برخی حشره‌کش‌ها در برابر برخی حشرات بهتر از دیگران عمل می‌کنند، اما آنها تمایل دارند که کشنده‌تر از قارچ‌کش‌ها یا علف‌کش‌ها باشند. با این حال، برخی قارچ‌کش‌ها شناخته شده‌اند که باعث می‌شوند حشره‌کش‌ها برای حشرات سمی‌تر شوند”.

قرار دادن زنبورها در معرض مواد شیمیایی و ویروس‌ها

برای این تحقیق، زنبورهای در قفس در معرض ترکیبات مختلفی از درمان‌های غذایی، ویروسی و شیمیایی قرار گرفتند.

آفت‌کش‌های کشاورزی استفاده شده عبارت بودند از کلرپیریفوس، یک ارگانوفسفات؛ لامبدا-سیهالوترین، یک پیروتروئید؛ و تیامتوکسام، یک نئونیکوتینوئید.

زنبورها همچنین در معرض ویروس فلج حاد اسرائیلی قرار گرفتند، یکی از چندین ویروس مرتبط با کاهش جهانی کلونی‌های زنبور عسل.

نقش تغذیه زنبور عسل

آزمایش‌ها منجر به برخی نتایج شگفت‌انگیز شد. به عنوان مثال، اگر زنبورها با گرده مصنوعی تغذیه شوند و در معرض ویروس و آفت‌کش قرار بگیرند، به تعداد زیادی می‌میرند. با این حال، وقتی گرده مصنوعی با گرده طبیعی جایگزین شد، نتایج بسیار متفاوت بودند.

در رژیم غذایی گرده طبیعی، زنبورهای در معرض ویروس همچنان با مرگ و میر بالاتری مواجه شدند. اما اگر آنها همچنین در معرض ترکیبی از کلرپیریفوس و یک قارچ‌کش قرار بگیرند، به طور شگفت‌انگیزی تعداد کمتری از آنها می‌میرند.

به گفته پروفسور دولزال، به نظر می‌رسد زنبورها توانایی ذاتی برای مقابله با استرس دارند، اما فقط اگر منابع تغذیه‌ای برای انجام این کار داشته باشند.

محققان تأکید کردند که این بدان معنا نیست که قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی بی‌ضرر است. یافته‌ها از استفاده بی‌دقت از آفت‌کش‌ها حمایت نمی‌کنند. همه چیز به ماده شیمیایی بستگی دارد – آفت‌کش‌های مختلف اهداف مولکولی متفاوتی دارند و اثرات متفاوتی اعمال می‌کنند.

زیستگاه‌های با کیفیت بالا

این مطالعه تأیید می‌کند که ایجاد و حفظ زیستگاه‌های مرغزاری با کیفیت بالا در نزدیکی مناطق کشاورزی می‌تواند انعطاف‌پذیری زنبورها را افزایش دهد.

این زیستگاه‌ها یک “تله اکولوژیکی” نیستند، زنبورها را با گل‌ها فریب می‌دهند تا آنها را با مواد شیمیایی کشاورزی مسموم کنند.

به گفته دولزال، این مطالعه نشان داد که زنبورها حتی در برابر تعامل آفت‌کش‌ها و ویروس‌ها نیز کاملاً مقاوم هستند، اگر تغذیه خوبی داشته باشند.

تنوع ژنتیکی یک بافر فراهم می‌کند

در تلاش برای افزایش انعطاف‌پذیری زنبورها، تنوع ژنتیکی به عنوان یک عامل حیاتی ظهور می‌کند. تحقیقات نشان می‌دهد که کلونی‌هایی با تنوع بیشتری از ژنوتیپ‌های کارگر تمایل دارند پاسخ‌های سازگارتری به عوامل استرس‌زا نشان دهند.

این تنوع می‌تواند در برابر تأثیر تهدیدات مختلف بافر ایجاد کند و یک جعبه ابزار ژنتیکی فراهم کند که به جمعیت‌های زنبور عسل کمک می‌کند در برابر کمبودهای تغذیه‌ای، عفونت‌ها و قرار گرفتن در معرض آفت‌کش‌ها مقاومت کنند.

با حفظ یا حتی تقویت این تنوع ژنتیکی، یا از طریق پرورش انتخابی یا حفظ جمعیت‌های وحشی طبیعی، محققان و متخصصان حفاظت می‌توانند به طور بالقوه سازگاری و بقای زنبورها را در میان چالش‌های زیست‌محیطی رو به افزایش افزایش دهند.

پیامدها برای شیوه‌های کشاورزی

بینش‌های به دست آمده از این مطالعه پیامدهای عمیقی برای شیوه‌های کشاورزی دارد.

کشاورزان و مدیران زمین می‌توانند رویکردهای دوستدار زنبور را اتخاذ کنند، که شامل به حداقل رساندن کاربرد آفت‌کش‌ها، انتخاب ترکیبات با کمترین آسیب بالقوه به زنبورها و زمان‌بندی کاربردها برای اجتناب از دوره‌های فعالیت بالای زنبورها می‌شود.

علاوه بر این، ترکیب منابع گل متنوع در مناطق کشاورزی می‌تواند مکمل‌های تغذیه‌ای ضروری را برای زنبورها فراهم کند.

این شیوه‌های پایدار نه تنها جمعیت‌های زنبور را حفظ می‌کنند، بلکه با تضمین ادامه ارائه خدمات گرده‌افشانی حیاتی برای بسیاری از محصولات، به بهره‌وری کشاورزی نیز سود می‌رسانند.

تغذیه و انعطاف‌پذیری زنبور عسل

یک چیز روشن است – در حالی که تغذیه خوب می‌تواند انعطاف‌پذیری زنبور عسل را افزایش دهد، اما یک کارت خروج از زندان رایگان برای استفاده از آفت‌کش‌ها نیست. در تقریباً همه موارد، آفت‌کش‌ها (به تنهایی یا در ارتباط با ویروس‌ها) برای زنبورها مضر هستند.

اما در نبرد ما برای افزایش انعطاف‌پذیری زنبورها، زیستگاه‌های با کیفیت بالا نقش مهمی دارند. همانطور که هسیه اشاره کرد، خوشحال‌کننده است که بدانیم می‌توانیم حداقل کمی به زنبورها کمک کنیم، با فراهم کردن یک زیستگاه خوب برای آنها.

این مطالعه در مجله Science of The Total Environment منتشر شده است.

source

توسط argbod.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *