1
وال پست یکی از المانهای ضروری ساختمانسازی است که از آن برای افزایش مقاومت ساختمان در برابر باد و زلزله استفاده میشود. دانستن اینکه کاربرد وال پست چیست؟ انواع وال پست و الزامات قانونی آن کدامند به مجریان پروژه در اجرای موفقیتآمیز وال پست کمک میکند.
وال پست چیست؟
وال پست یا وادار یکی از عناصر ضروری ساختمان سازی است که در ساخت آن از کلافهایی به شکل افقی یا عمودی استفاده میشود. هدف از به کارگیری وال پست در ساختمان بالا بردن مقاومت آن در مقابل عوامل طبیعی چون زلزله و طوفان است. در واقع وال پست یک عنصر غیر سازهای شبیه به ستون یا تیر است که به شکل افقی یا عمودی در سازه به کار گرفته میشود. البته عملکرد آن با ستون و تیر بسیار متفاوت است.
از وال پست برای اتصال دیوارها به ستونها، تیرها، دال بتنی و ایمن سازی آنها از وال پست بهره میگیرند. وال پست با هدف انتقال بازتاب حاصل از باد و لرزه به قابهای سازه و افزایش مقاومت دیوار نسبت به ریزش استفاده میشود. وال پست همانند یک نگهدارنده عمل میکند و برای اجرای آن در سازه از نبشی کشی استفاده میکنند. با توجه به اینکه کشور ما روی گسل زلزله قرار دارد و در مناطق شرقی کشورمان طوفانهای شدیدی در ایام مختلف سال میوزند، اجرای وال پست در تمامی سازهها ضروری است؛ زیرا وال پست آسیب ناشی از این حوادث را به حداقل میرساند، شما میتوانید برای کاهش هزینه اجرای آن حتما سعی کنید از تولید کننده خرید کنید که قیمت وال پست برای شما کمتر حساب شود.
انواع وال پست
وال پست در یک تقسیم بندی کلی بر اساس نحوه اجرا به دو نوع افقی و عمودی تقسیم بندی میشوند که هر یک از این دو کاربردهای متفاوتی دارند. وال پست افقی از عناصر مهم در اجرای سازه است که عمود بر ستونها و و در جهت افقی نصب میشود. این نوع وال پستها برای تحمل بارهای افقی و انتقال آنها به فریمهای سازه به کار میروند. وال پست عمودی در موازات ستونها و به صورت عمودی در سازه برای تحمل بارهای عمودی نصب میشود. در مناطقی که روی گسل زلزله قرار دارند یا بسیار بادخیز هستند. از وال پست عمودی و افقی به طور همزمان یا ترکیبی استفاده میشود. در این سازهها وال پست عمودی و افقی را در کنار هم قرار میدهند تا ایمنی ساختمان چندین برابر شود. در یک تقسیم بندی دیگر وال پستها به دو نوع سنتی و جدید تقسیم بندی میشوند.
وال پست سنتی از جنس نبشی فولادی ساخته میشدند که مشکلاتی چون عدم انعطافپذیری، انتقال لرزش به دیوار و ایجاد محدودیت در معماری سازه را داشتند. به دلیل این مشکلات نوع دیگر وال پست تحت عنوان منقطع یا جدید روی کار آمدند. نسل جدید وال پستها از ناودانی فولادی تولید میشود و به شکل منطقع در طول دیوار نصب میشود. این نوع وال پستها مزایای فراوانی برای سازه دارند و با محدودیتهای وال پست قدیمی هم دیگر مواجه نیستیم. با توجه به کارایی بالای این المان استفاده از آن مطابق با آیین نامه ۲۸۰۰ ساخت و ساز ضروری و اجباری شده است.
کاربرد وال پست در ساختمان سازی چیست؟
کاربرد وال پست چیست؟ در پاسخ به این پرسش باید به مهترین کاربرد این المان اشاره کرد. کاربرد اصلی این عنصر ساخت میان قابهای سازهای و غیر سازهای مقاوم به زلزله و باد است. البته کاربرد وال پست به همین یک مورد ختم نمیشود و از آن برای نگهداری نمای بیرونی ساختمان، عایق تاسیسات، نگهداری در و پنجره و … هم به وفور استفاده میشود.
با استفاده از این المان در زمان وقوع زلزله بار کمتری به دیوار وارد میشود و احتمال تخریب و فرو ریختن دیوار بسیار کمتر است. البته در برابر زلزلههای شدید دیوار ترک میخورد، ولی وال پست از ریزش آن جلوگیری میکند و آسیبهای احتمالی آن را به حداقل میرساند. وال پست را در بخشهای مختلف سازه مانند میان قابها، تقاطع دیوارهای غیر سازهای، مجاور بازشو و جان پناه نصب میکنند. وال پست قابلیت استفاده در سازههای بتنی و فلزی را دارد و هیچگونه محدودیتی در استفاده از این المان ندارید.
نحوه اجرای وال پست
از وال پست در سازههای بتنی، فلزی و بلوکهای فلزی استفاده میشود؛ از این رو نحوه اجرای آن در هر ساختمان متفاوت است. نحوه اجرای این المان در سازههای مختلف بدین شرح است:
اجرای وال پست در سازههای بتنی
برای اجرای وال پست در سازههای بتنی باید از ورقهای فلزی استفاده کرد. هدف استفاده از ورقهای فلزی سهولت اتصال وال پست به سازه است. در زمان اجرای وال پست با استفاده ازورق فلزی باید به فاصله میان ورق، دیوار یا کف توجه کنید، این فاصله را باید صفر در نظر بگیرید. در واقع هنگام نصب وال پست در سازههای بتنی همه فاصلهها باید برطرف شود. سپس دو ردیف را به یک بست فلزی مجهز میکنند. پس از آن چهار میلگرد که از کف و سقف به ورقها وصل شدهاند، برای آغاز عملیات بتن ریزی نیاز دارید. پس از پایان بتن ریزی، قالبها را باید باز کرد. در این مرحله مشاهده خواهید کرد که وال پستها به خوبی در میان بتنها محکم شدهاند.
اجرای وال پست در سازه اسکلت فلزی
اتصال وال پست به تیرچه سازه اسکلت فلزی از طریق جوشکاری انجام میشود. آنچه که سبب کیفیت اجرای والت پست در این سازهها میشود نوع جوش است. همچنین با توجه به اینکه نصب مصالح در سازههای فلزی اهمیت بالایی دارد، پیش از اجرای مستقیم عناصر نخست محل آنها را روی نقش تعیین کنید. با انجام این کار فرآیند اجرای وال پست راحتتر و بدون مشکل انجام میگیرد.
اجرای وال پست فلزی در سازههای بلوک سبک
اجرای وال پست در سازههای بلوک سبک نسبت به نوع بتنی و فلزی بسیار دشوارتر است. در واقع نصب دقیق ورقها و اتصالات مربوط به آن به قدری اهمیت دارد که اجرای این المان در این سازهها را با محدودیت زیادی روبرو میکند. در این سازهها فقط یک سمت وال پست بلوکهای سبک قرار میگیرد.
الزامات قانونی و ضوابط نصب وال پست
مقررات ملی ساختمان آیین نامهای است که باید تمامی الزامات آن در طراحی و اجرای ساختمان دقیق رعایت شود. در بند ۴-۹-۱-۳ این مقررات که در سال ۱۳۹۶ بازنگری شده، رعایت قانونهای استاندارد 2800 الزامی شده است. این الزامات عبارتند از:
- بر اساس بندهای 4، 5 و 6 قانون استاندارد 2800 نصب وال پست در ساخت انواع سازه اجباری و ضروری است.
- مطابق این بندها برای مهار دیوارهایی با ارتفاع بیش از ۱٫۸ متر باید از وال پست استفاده کرد.
- حداکثر طول استاندارد از دیوار غیر سازهای که میان دو وال پست عمودی قرار گرفته باید حداکثر ۶ متر یا ۴۰ برابر ضخامت باشد.
- در صورتی که تزاز از کف در نظر گرفته شود، ارتفاع دیوار غیر سازهای نباید بیشتر از ۳٫۵ متر باشد.
- در همه دیوارهای غیر سازهای باید لبههای عمود را مهار کرد.
- برای مهار لبههای دیوارهای غیر سازهای باید از کلافهای فولادی یا ناودانی با نمره ۶ استفاده کرد.
جمع بندی
وال پست یکی از اجزای مهم ساختمان است که با هدف بالا بردن مقاومت ساختمان به کار گرفته میشود. مطابق با آیین نامه جدید ساخت و ساز استفاده از وال پست در هر سازهای ضروری است؛ زیرا خسارات ناشی از زلزله و بادهای شدید را به حداقل میرساند. افرادی که در پروژههای ساخت و ساز فعالیت دارند با دانستن موضوعاتی چون کاربرد وال پست چیست؟ انواع ان کدامند؟ شرایط استفاده از آن چیست و … میتوانند پروژه خود را با موفقیت پیش ببرند و سازهای محکم و مقاوم را بسازند .
این مطلب صرفا جنبه تبلیغاتی داشته و فوت و فن هیچ مسئولیتی را در رابطه با آن نمیپذیرد
source