نشست فصلی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، جمعه گذشته (۲۳ شهریور) به کار خود پایان داد. اگرچه طبق ارزیابیهای ناظران و گزارشهای رسانههای غربی از قبل پیشبینی میشد که نشست سپتامبر/شهریور به دلیل انتخابات ریاستجمهوری آمریکا با صدور قطعنامهای علیه برنامه هستهای ایران همراه نخواهد بود، اما متن و حواشی آنچه در دورهمی اعضای شورای حکام گذشت، حکایت از آن دارد که دولت پزشکیان هفتهها و ماههای پرچالشی را با آژانس بینالمللی انرژی اتمی بر سر موضوع هستهایاش خواهد داشت. به همین دلیل لزوم تنشزدایی و همکاری با این نهاد و همچنین آغاز هرچه سریعتر مذاکرات با غربیها بیشازپیش ضروری به نظر میرسد.
مالک مصدق: نشست فصلی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، جمعه گذشته (۲۳ شهریور) به کار خود پایان داد. اگرچه طبق ارزیابیهای ناظران و گزارشهای رسانههای غربی از قبل پیشبینی میشد که نشست سپتامبر/شهریور به دلیل انتخابات ریاستجمهوری آمریکا با صدور قطعنامهای علیه برنامه هستهای ایران همراه نخواهد بود، اما متن و حواشی آنچه در دورهمی اعضای شورای حکام گذشت، حکایت از آن دارد که دولت پزشکیان هفتهها و ماههای پرچالشی را با آژانس بینالمللی انرژی اتمی بر سر موضوع هستهایاش خواهد داشت. به همین دلیل لزوم تنشزدایی و همکاری با این نهاد و همچنین آغاز هرچه سریعتر مذاکرات با غربیها بیشازپیش ضروری به نظر میرسد.
موضعگیریهای رافائل گروسی، چه قبل از نشست فصلی و چه در حین برگزاری آن، مؤیدی بر آن است که پرونده هستهای ایران حساسیت پررنگتری از گذشته پیدا کرده است. کمااینکه مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی دوشنبه گذشته و در سخنرانی آغازین نشست شورای حکام آژانس درباره برنامه هستهای ایران مدعی شد: «آژانس اطلاعات کافی درباره تولید سانتریفیوژها و موجودی آنها را در ایران ندارد». به نوشته ایسنا، گروسی با اشاره به گزارش فصلی خود درباره برنامه هستهای ایران، درباره میزان تولیدات اورانیوم غنیشده ایران تأکید کرد: «ذخایر اورانیوم ایران تا خلوص ۲۰ درصد و ۶۰ درصد همچنان رو به افزایش است و ایران تعداد آبشارهایی را که برای تولید «UF6» استفاده میکند، افزایش داده است. سه سالو نیم از زمانی که ایران اجرای تعهدات هستهای خود ذیل برجام، از جمله اجرای پروتکل الحاقی را متوقف کرده میگذرد و بنابراین، سه سالو نیم از زمانی که آژانس دسترسی تکمیلی در ایران داشته، گذشته است». مدیرکل آژانس به توافق انپیتی میان آژانس و ایران هم پرداخت و به گفته او: «هیچ پیشرفتی در حلوفصل مسائل پادمانی باقیمانده حاصل نشده است. آژانس تداوم اشراف خود درباره تولید سانتریفیوژها و موجودی آنها، روتورها و بیلوزها، آب سنگین و کنسانتره سنگ اورانیوم در ایران را از دست داده است. ایران میگوید همه مواد، فعالیتها و محلهای هستهای ضروری را ذیل توافق انپیتی با آژانس اعلام کرده است».
source