به گزارش رکنا، اخترشناسان با کمک فناوری پیشرفته تلسکوپ فضایی «جیمز وب»، موفق به شناسایی کهکشانی شدند که به عنوان دورترین و قدیمی‌ترین نمونه شناخته‌شده از نوع خود محسوب می‌شود.

قدمت همزاد کهکشانی راه شیری

این کهکشان که یک میلیارد سال پس از مه‌بانگ شکل گرفته، ویژگی‌هایی دارد که نظریه‌های قبلی درباره تحول کهکشان‌ها را به چالش می‌کشد. پیش‌تر تصور می‌شد که ساختارهایی مانند بازوهای مارپیچی، قرص‌های گسترده ستاره‌ساز و هسته‌های پرچگال ستاره‌ای، به میلیاردها سال زمان نیاز دارند تا شکل بگیرند.

اما به نظر می‌رسد که کهکشان ژولونگ این ویژگی‌ها را در خود دارد؛ کهکشانی که نور آن بعد از ۱۲.۸ میلیارد سال سفر، به زمین رسیده است.

ژولونگ: اژدهای کیهانی

منگیوان شیائو، مسئول گروه تحقیقاتی از دانشگاه ژنو، درباره منشأ نام این کهکشان با اشاره به افسانه‌های چینی توضیح داد: «نام ژولونگ به معنای اژدهای مشعل‌دار از اساطیر چین الهام گرفته شده است. این اژدها نمادی از نور و زمان در کیهان است که با حرکاتش شب و روز را خلق می‌کند.»

او همچنین افزود: «آنچه ژولونگ را از دیگر کهکشان‌ها متمایز می‌کند، شباهت بی‌نظیر آن از نظر شکل، اندازه و جرم ستاره‌ای به کهکشان راه شیری است.»

مقایسه ویژگی‌های ژولونگ و کهکشان راه شیری

شباهت‌ها میان این دو کهکشان برجسته‌اند. ژولونگ دارای قرص ستاره‌ای به عرض تقریباً ۶۰ هزار سال نوری است و جرم آن به ۱۰۰ میلیارد برابر خورشید می‌رسد. در حالی که قرص کهکشان راه شیری با عرضی حدود ۱۰۰ هزار سال نوری اندکی بزرگ‌تر است و جرم ستاره‌ای آن حدود ۴۶ میلیارد جرم خورشیدی تخمین زده می‌شود.

نقش برنامه «موازی خالص»

تصاویر ژولونگ از بررسی‌های تلسکوپ جیمز وب و برنامه «GO-2514» به دست آمده است. این برنامه که با هدایت کریستینا ویلیامز انجام شد، از حالت ویژه‌ای تحت عنوان «موازی خالص» استفاده کرده است. این حالت اجازه می‌دهد تا تلسکوپ در عین جمع‌آوری داده‌های هدف اصلی، به تصاویر باکیفیت از سایر اجرام نیز دست یابد.

کشف دورترین و قدیمی‌ترین همزاد کهکشان راه شیری توسط «جیمز وب»

کریستینا ویلیامز اظهار داشت: «این قابلیت امکان نقشه‌برداری از مناطق وسیع آسمان را فراهم می‌آورد که برای یافتن کهکشان‌های عظیم بسیار ضروری است، چراکه چنین کهکشان‌هایی بسیار کمیاب هستند.»

آینده مطالعات کهکشانی

این کشف، توانایی برنامه‌های «موازی خالص» را برای شناسایی اجرام نادر و دوردست به نمایش گذاشت. در آینده، دانشمندان امید دارند که با استفاده از تلسکوپ‌هایی مانند جیمز وب و آرایه میلی‌متری بزرگ آتاکاما (ALMA)، اطلاعات بیشتری درباره ویژگی‌های کهکشان ژولونگ به دست آورند.

source

توسط argbod.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *