ماجرای برداشت چوب از جنگلهای هیرکانی به موضوعی حساس در حوزه حفاظت از محیط زیست ایران تبدیل شده است.پیشتر کارشناسان از جمله حنیف رضا گلزار، کارشناس ارشد خاک و آب، با استناد به نامه شرکت چوب و کاغذ مازندران، تأکید کرده بود که برداشت چوب از جنگلهای هیرکانی نه عقلانی، نه قانونی و نه توصیهشده است. این اعتراف از سوی شرکتی که بقای آن وابسته به بهرهبرداری چوبی است، دستاوردی مهم برای حامیان قانون تنفس جنگلها محسوب میشود.
با این حال، همچنان برخی از متخصصان و دانشکدههای منابع طبیعی، بر بهرهبرداری از جنگلها پافشاری دارند و این تناقض، نشانهای از آشفتگی در نظام آموزشی و مدیریتی منابع طبیعی کشور است. در این میان، تصمیمگیری نهایی درباره لغو مصوبات برداشت چوب، به عنوان مطالبهای ملی، به عهده سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری گذاشته شده است و انتظار میرود با اقدامات خردمندانه از گسترش پیامدهای این چالش جلوگیری شود.
حالا پس از گذشت چند روز سرپرست معاونت آموزش سازمان حفاظت محیطزیست اعلام کرد که رئیس این سازمان دستور ویژهای برای بررسی طرح برداشت درختان افتاده در جنگلهای هیرکانی صادر کرده است.
به گزارش سلامت نیوز، هادی کیادلیری در نشست تخصصی با نمایندگان شبکههای استانی و فعالان محیطزیست، بر لزوم کارشناسی دقیق برای هرگونه دخالت در طبیعت تأکید کرد. وی با اشاره به حساسیت موضوع برداشت چوب از جنگلهای هیرکانی اظهار داشت: «هرگونه مداخله در طبیعت باید با پشتوانه کارشناسی انجام شود تا از عادیسازی یا حساسیتزدایی نسبت به این مسائل جلوگیری شود.»
کیادلیری با اشاره به مشکلات مدیریتی در حوزه محیطزیست گفت: «بسیاری از مسائل محیطزیستی و منابع طبیعی ما ناشی از سیاستگذاریهای بخشی است، در حالی که نیاز به سیاستگذاریهای کلان و هماهنگ داریم.» او وعده داد که دغدغههای مطرح شده در این نشست توسط معاونتهای تخصصی سازمان پیگیری خواهد شد و بخشی از این مطالبات در میانمدت پاسخ داده میشود.
وی در ادامه به اهمیت آموزش محیطزیستی اشاره کرد و گفت: «یکی از چالشهای اساسی این است که مردم با وجود آگاهی از مسائل محیطزیستی، رفتارهای لازم را نشان نمیدهند. آموزش زمانی مؤثر خواهد بود که به قانون تبدیل شود.» او همچنین تأکید کرد که قوانین و احکام سبز باید در کشور پررنگتر شوند تا بتوانند تغییرات جمعی ایجاد کنند.
سرپرست معاونت آموزش سازمان محیطزیست ارزشگذاری اقتصادی خدمات اکوسیستمی را یکی از اولویتهای مهم دانست و گفت: «این فرآیند از سالهای گذشته آغاز شده و پیشبینی میشود تا پایان سال ۹۲ درصد آن محقق شود. امیدواریم مراحل نهایی آن در سال آینده تکمیل شود.»
source