مالیات بر مجموع درآمد:
امروزه کشورها در تلاشاند تا با بهرهگیری از شیوه اخذ مالیات در منبع، ضمن کاهش هزینههای تمکین برای مؤدی، از فرار مالیاتی نیز جلوگیری نمایند؛ ازاین رو در اغلب کشورها از پایههای درآمدی همچون، مالیات به صورت اخذ در منبع گرفته میشود.
به گزارش گروه پژوهش خبرگزاری آنا، یکی از محورهای تصمیم گیری در طراحی نظام مالیات بر مجموع درآمد تعیین نحوه محاسبه درآمد مؤدیان است. محاسبه و اخذ مالیات از پایه های مختلف مالیاتی روش های گوناگونی دارد. به طورکلی پایه های درآمدی را می توان به دو بخش درآمد ناشی از کار و درآمد ناشی از سرمایه تقسیم نمود.
درآمدهای ناشی از کار شامل درآمد مشاغل، حقوق و دستمزد و نیز مزایای نقدی و غیر نقدی کار است. درآمدهای مشاغل با توجه به ماهیت دوگانه آن که بخشی درآمد ناشی از سرمایه و بخشی درآمد ناشی از کار است؛ حقوق و مزایای نقدی و غیر نقدی نیز هرکدام ملاحظات خاصی دارند. باید هریک با توجه به شرایط خاص خاص خود، به نحوی مشمول مالیات گردد تا عدالت افقی و عمودی مالیاتی رعایت گردد و از فرار مالیاتی نیز جلوگیری شود. در مورد نحوه محاسبه و اخذ مالیات از درآمد ناشی از سرمایه نیز ملاحظات مهمی وجود دارد.
مرکز پژوهشهای مجلس در گزارشی با عنوان «مالیات بر مجموع درآمد (۸): نحوه محاسبه درآمد مشمول» نحوه محاسبه درآمد مؤدیان یکی از موضوعات مهم در طراحی نظام مالیات بر مجموع درآمد است. بهطورکلی پایههای درآمدی را میتوان به دو بخش درآمد ناشی از کار و درآمد ناشی از سرمایه تقسیم کرد. محاسبه و اخذ مالیات از پایههای مختلف درآمدی روشهای گوناگونی دارد، که ضروری است روشهای مختلف تبیین شود و مزایا و معایب هر یک از این روشها بررسی شود. هدف این گزارش معرفی و ارزیابی این روشهای محاسبه درآمد است.
این گزارش توضیح میدهد که درآمدهای ناشی از کار شامل درآمد مشاغل، حقوق و دستمزد و نیز مزایای نقدی و غیر نقدی کار است. درآمدهای مشاغل با توجه به ماهیت دوگانه آنکه بخشی درآمد ناشی از سرمایه و بخشی درآمد ناشی از کار است باید با توجه به روشهای جداسازی درآمد تفکیک و متناسب با آن، مشمول مالیات گردد. حقوق و دستمزد نیز نوع دیگری از درآمد ناشی از کار است که معمولاً با استفاده از روشهای اخذ مالیات در منبع یا تکمیل اظهارنامه مالیاتی مشمول مالیات میگردند. معمولاً باهدف تحقق برابری افقی و عمودی مالیاتی و جلوگیری از فرار مالیاتی مزایای نقدی و غیرنقدی نیز مشمول مالیات میشود.
این گزارش درباره نحوه محاسبه و دریافت مالیات از درآمد ناشی از سرمایه توضیح میدهد که یکی از انواع مهم این نوع درآمد عایدی سرمایه است. بهطورکلی اخذ مالیات از عایدی سرمایه دو شیوه دارد؛ در روش اول بهمحض افزایش ارزش دارایی، میزان افزایش بهعنوان عایدی سرمایه مشمول مالیات میگردد. درروش دوم اخذ مالیات تا زمان فروش دارایی به تعویق میافتد و عایدی سرمایه بهعنوان مابهالتفاوت قیمت خرید دارایی محاسبه میشود. نوع دیگری از درآمد ناشی از سرمایه اجاره املاک است که از آن میتوان به دو صورت اخذ مالیات در منبع از مستأجر و یا اخذ مالیات با پر کردن اظهارنامه توسط موجر مالیات ستاند.
در این گزارش آمده است که امروزه کشورها در تلاشاند تا با بهرهگیری از شیوه اخذ مالیات در منبع، ضمن کاهش هزینههای تمکین برای مؤدی، از فرار مالیاتی نیز جلوگیری نمایند؛ از اینرو در اغلب کشورها از پایههای درآمدی همچون سود تقسیمی سهام و صکوک، مالیات بهصورت اخذ در منبع گرفتهمیشود. درآمدهایی همچون بازنشستگی، تسعیر ارز و برخی مشاغل خاص نیز دارای ملاحظات و شرایط خاص هستند که شیوههای آنها در گزارش مورد بررسی قرار گرفته است.
این گزارش مطرح میکند که در اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم و طراحی مالیات بر مجموع درآمد باید به این نکته توجه داشت که تحقق یک نظام مالیاتی کارآمد و عادلانه درگرو بهرهگیری از شیوههای کارآمد اخذ مالیات از پایههای مختلف درآمدی است. انتخاب روش بهینه باید بر اساس برابری افقی و عمودی، سهولت اجرا برای دولت و شهروندان و جلوگیری از فرار و اجتناب مالیاتی باشد. توصیه میشود تا حد امکان از شیوههای ساده و غیر پیچیده همچون مالیاتهای کسر در منبع استفاده شود تا به افزایش تمکین و رضایت مؤدی ان منجر گردد. همچنین باید توجه داشت هرچه در یک قانون مالیاتی نحوه محاسبه درآمد دقیقتر و بهصورت جزئیتر تشریح شده باشد، مؤدیان راحتتر و با هزینه کمتری میتوانند به تعهدات خودآگاهی پیدا کرده و تمکین کنند.
source