فاطمه سادات زاهدی ، کارشناس ارشد مشاوره ، پایگاه خبری دانا ، گروه سلامت و سبک زندگی ؛ تله های شخصیتی یکی از مفاهیم مهم در روانشناسی و درمان مشکلات مربوط به روح و روان است ، که چندان به چشم نمی اید و بسیاری از افراد آن را نادیده می گیرند .
همین موضوع باعث می شود تا بسیاری از مشکلات این افراد ، با وجود تلاش زیاد ، حل نشود .
تله های شخصیتی درواقع چرخه هایی از باورها هستند که در وجود ما شکل گرفته اند . شکل گیری این تله ها مدت ها طول کشیده است و به همین خاطر بسیاری از افراد متوجه شکل گیری آنها نمی شوند البته عدم شناخت و اگاهی از این تله ها ، تاثیر زیادی در این موضوع دارد .
در این یادداشت قصد داریم به ادامه معرفی هریک از انواع تله های شخصیتی بپردازیم .
6- تله ی شکست
این تله را می توان با احساس ضعیف بودن نسبت به همسن و سالان ، احساس شکست دائمی و عدم موفقیت شناخت . این فرد در ذهن خودش فکر می کند که به درد نخور ، بی استعداد و بی توجه است و تاکنون نتوانسته هیچ موفقیتی کسب کند .
7-تله ی طرد اجتماعی
فردی که این تله ی شخصیتی در او شکل گرفته است ، احساس می کند با دیگران فرق داشته و مناسب برقراری رابطه ی اجتماعی با آنها نیست . به همین دلیل در بزرگسالی از جامعه فاصله می گیرد ، رابطه ی دوستی یا عاطفی برقرار نمی کند و به انزوا طلبی و خانه نشینی روی می آورد .
8-تله ی محرومیت هیجانی
دراین تله ، فرد دوست دارد حمایت عاطفی مورد انتظارش توسط اطرافیان و بقیه افراد برآورده نشود . این نوع تله شخصیتی خود را به سه شکل محرومیت از پرورش ( مانند عدم توجه ، عاطفه ، همراهی ) ، محرومیت از همدلی ( مانند عدم درک ، گوش دادن ، یا اشتراک متقابل احساسات از سوی دیگران ) و محرومیت از حفاظت ( مانند عدم وجود قدرت ، جهت یا هدایت دیگران ) نشان می دهد .
9-تله ی معیارهای سخت گیرانه
در صورت شکل گیری این تله ، فرد برای دست یابی به موفقیت و پیروزی تلاش بسیار زیادی انجام می دهد . زیرا از کودکی انتظارات از او بیش از حد بوده است . این افراد در صورت شکست ، با آسیب روحی مواجه می شوند ، زیرا این اتفاق برای آنها یک آبروریزی محسوب می شود .
10- تله ی نقص / شرم
فردی که دچار تله ی نقص / شرم است ، احساس نقص ظاهری یا باطنی و فرومایگی می کند . این فرد تصور می کند که اگر امنیتش به خطر بیفتد ، هیچکس به کمکش نمی آید و این موضوع برای دیگران اهمیتی ندارد . حساسیت زیادی نسبت به انتقاد ، سرزنش و طردشدگی دارد و از مقایسه شدن در جمع می ترسد .
11-تله ی وابستگی
فرد تصور بی کفایتی برای انجام وظایف محول شده به خود را دارد . این افراد اغلب دچار درمانندگی می شوند و نمی توانند کارهای خودشان را به خوبی انجام دهند .
source