به گزارش سلامت نیوز به نقل از همشهری، راز ماندگاری آدم‌ها در یک سرزمین را باید از زبان زنان شنید؛ زنانی که در طول تاریخ برای هر وجب از خاکی که می‌تواند آنها را به زندگی وصل کند، بهانه‌ای خلق کرده‌اند؛ از بافتن و ساختن و پختن تا اهلی کردن گیاهان و جانوران. چند سالی است به بهانه حفاظت از زیست‌بوم‌های تالابی، لزوم مشارکت جامعه محلی اهمیت مضاعفی یافته است.

طرح‌های مدیریت و حفاظت از تالاب‌ها با کمک ساکنان حاشیه تالاب‌ها اجرایی می‌شود و زنان دراین بین نقش کلیدی دارند. آنها داوطلبانه در طرح‌های حفاظت از تالاب‌های کشور، به مشاغلی روی آورده‌اند که علاوه بر معیشت جایگزین به پایداری زیست‌بوم‌های تالابی منجر می‌شود.

معیشت زنان شادگان در حاشیه بحران 

مریم شاوردی، یکی از زنان فعال در حوزه توانمندسازی زنان ساکن حاشیه تالاب شادگان در خوزستان و اهل روستای مندوان است که از سال ۱۴۰۰ همکاری خود را با پروژه‌های معیشتی مرتبط با تالاب شروع کرده است.
او  می‌گوید: در سال اول، گروه ما با تعداد محدودی از زنان (۱۵ نفر) فعالیت می‌کرد، اما به‌تدریج مجموعه گسترش یافت و اکنون حدود ۵۰ نفر در آن مشارکت دارند. 
نماینده 2روستای اطراف شادگان می‌گوید: این فعالیت‌ها منجر به ایجاد درآمد پایدار برای زنان شده و وابستگی خانواده‌ها به شکار پرندگان و صید ماهی را که آسیب زیادی به تالاب می‌زند کاهش داده است.

نوبت بازارهای جهانی است

در حاشیه دریاچه ارومیه، جایگزین کردن معیشت قدیمی با روش‌های جدید کسب درآمد با جدی شدن فرایند خشک شدن دریاچه شروع شد. مهناز صفری ممقانی، مسئول محصولات گروه‌های معیشتی جوامع محلی آذربایجان شرقی در حوزه دریاچه ارومیه می‌گوید: هدف ما این است که بتوانیم از مرزهای کشور فراتر برویم. این روند نه‌تنها موجب ارزآوری برای کشور می‌شود، بلکه برای زنان نیز درآمدی ایجاد می‌کند که از نظر اقتصادی برایشان مقرون‌به‌صرفه خواهد بود. اومی‌گوید: حدود ۲۵۰ نفر از بانوان ساکن حاشیه دریاچه ارومیه در این فعالیت‌ها مشغول ‌کار هستند؛ البته مشروط به آنکه بتوانیم برای محصولات آنها بازاریابی مؤثری انجام دهیم تا محصولاتشان با قیمتی مناسب به فروش برسد و برایشان صرفه اقتصادی داشته باشد .

کارآفرینی زنان بختگان، زیر سایه تالاب خشک

کشاورزی در حاشیه تالاب بختگان به‌دلیل خشکسالی و کمبود آب مشکلات خود را دارد، به همین دلیل تغییر و تنوع بخشی به معیشت اهالی اهمیت زیادی دارد. نماینده زنان حاشیه تالاب بختگان، حنیفه جمالی از روستای بسترم است که به همشهری می‌گوید: همه خانم‌های روستا در کارگاه‌های تولیدی مشغول ‌کار هستند و هر یک منبع درآمدی برای خودشان دارند. حدود ۲۵ روستا تحت پوشش هستند و در هر روستا کارگاه‌های تولیدی وجود دارد. او اظهار می‌کند: زنانی که در نزدیکی تالاب زندگی می‌کنند، نسبت به وضعیت تالاب احساس عاطفی دارند؛ به همین دلیل به کارگاه‌های تولیدی روی آورده‌اند و کشاورزی برای حفاظت از تالاب بسیار کاهش یافته است.
 

source

توسط argbod.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *