به گزارش سلامت نیوز به نقل از اطلاعات، ایمن سازی ابنیه به ویژه اماکن پررفت و آمد نظیر مجتمع های تجاری یا مراکز درمانی موضوع بسیار مهمی است که متاسفانه در اقصی نقاط کشورمان کمتر به آن توجه میشود و بر همین اساس گهگاه شاهد وقوع حوادث تلخ مانند ساختمان پلاسکو هستیم و بر همین اساس بی توجهی به موضوع ایمنی می تواند بحران های غیرقابل جبرانی را رقم بزند و این همان موضوعی است که سخنگوی سازمان آتش نشانی تهران هم نسبت به آن هشدار می دهد و پایتخت را آبستن حوادث هولناک چه در بازار بزرگ تهران و چه به دلیل وجود ساختمانهای ناامین میداند .
خلا فرهنگ ایمنی در میان مردم با جدی نگرفتن ایمن سازی ابنیهها سبب میشود سالانه شاهد رویدادهای تلخی در اقصی نقاط کشور باشیم، بناهایی که با تصرفات و کاربریهای گوناگون به هنگام آتش سوزی و دیگر حوادث بار مالی هنگفتی را به مالکان و بالطبع به کشور وارد میکند.
ایمن سازی برخی ابنیه مانند مراکز درمانی به سبب بیماران بستری و ناتوانی آنان در اقدام به موقع در صورت بروز حادثه اهمیت بیشتری مییابد که در پی وقوع حوادث دردناکی مانند بیمارستانهای سینای اطهر و گاندی در تهران مسئولان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بیش از پیش برای ایمن سازی مراکز درمانی اصرار می کنند و تمدید مجوز فعالیتهای این مراکز را به دریافت تأئیدیه ایمنی از سازمان آتش نشانی موکول کردهاند.
۴ بیمارستان پرتردد ناایمن
جلال ملکی سخنگوی سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران در گفتگو با خبرنگار ما درباره ایمنی ابنیه پایتخت میگوید: طی ۲ تا ۳ سال گذشته حدود ۷۵ هزار بنا با کاربریهای گوناگون از لحاظ ضریب ایمنی پایش شده است که با توجه به قدمت و طبقات، وسعت کاربری و تعداد افرادی که در این بناها رفت و آمد میکنند آنها به ۴ گروه تقسیم شدهاند، گروه نخست بناهای بسیار پرخطر یا بحرانی، گروه دوم بناهای پرخطر، گروه سوم بناهای میان خطر و گروه آخر که بناهای کم خطر محسوب میشوند.
جلال ملکی با اشاره به این که ۱۶۰ بیمارستان دولتی و خصوصی از نظر ایمنی پایش شدهاند، میافزاید: از این تعداد فقط ۱۳ مرکز تأئیدیه ایمنی گرفته اند و ۷۵ بیمارستان هم بخشی از کارهای مربوط به دریافت گواهی ایمنی را انجام دادهاند که از جمله به تشکیل پرونده و دریافت دستورالعملهای لازم برای ایمنسازی میتوان اشاره کرد.
وی با اشاره به این که مابقی مراکز درمانی هنوز اقدام موثری را برای ایمن سازی اجرا نکردهاند، میگوید: گاهی اجرای کارهای سادهای مانند جمعآوری لوازم اضافی از راهپلهها و مواد قابل اشتعال از موتورخانهها میتواند ایمنی را تا ۳۰درصد افزایش دهد که شاید برای برخی از مراکز امیدوارکننده باشد، دومین مرحله ایمنی مربوط به نصب دمندهها، نورگیرها و هشدار دهندهها و مرحله سوم هم مربوط به اجرای راههای خروج و پلههای فرار مجتمعهاست.
سخنگوی آتش نشانی تهران با اشاره به این که ۸ بیمارستان بسیار پرخطر به دنبال پیگیری و رصدهای مکرر این سازمان به ۴ بیمارستان کاهش یافته است، یادآور میشود: بیمارستانهای شهدای یافت آباد، سینا، رسول اکرم (ص) و بخشی از بیمارستان امام خمینی (ره) کماکان جزو پرخطرها محسوب می شوند.
ملکی با اشاره به این که پیش از این ۱۲۹ بنای بسیار پرخطر در تهران شناسایی شده بودند، میافزاید: اکنون تعداد این ابینه به ۶۰ بنا کاهش یافته است که اگر ایمن سازی آنها جدی گرفته نشود و حادثهای رخ دهد شاید به گستردگی پلاسکو نباشد اما امکان ایجاد بحران را دارند که با تمهیدات در نظر گرفته شده، اجازه نمیدهیم بناهای دیگری به آنها اضافه شود.
وی همچنین با اشاره به این که در گذشته به این دلیل که سازمان آتش نشانی اختیارات قانونی نداشت و فقط در صورتی که بناها ایمن نبودند برای مالکان آنها اخطاریه صادر میکردند که به آنها توجهی نمیشد، میافزاید: اما اکنون با ورود دستگاه قضا به محض این که مالکان بناهای ناایمن به اخطارهای آتش نشانی بعد از ۳ مرتبه توجهی نکنند، برای آنان پرونده قضایی تشکیل خواهد شد.
ملکی با بیان این که ۳۰ هزار بنا در پایتخت با کاربری های متفاوت در وضع پرخطر شناسایی شده اند که البته تعداد آنها بیشتر هم هست، ادامه میدهد: سالانه به طور متوسط ۱۰۰۰ بنا از این گروه خارج میشوند و اجازه نمی دهیم که این تعداد ساختمانهای یاد شده از سطح ۲ به سطح یک که بسیار پرخطر است، بروند.
ملکی زبان به گلایه میگشاید و تاکید میکند: مراکز آموزشی هم سالهاست که فقط سالی یک مرتبه کلاسهای یک ساعته آموزش رویارویی با مخاطرات آتش سوزی برای دانش آموزان برپا می کنند، حال آن که مدیران مدارس باید به طور خودجوش برای حفظ جان دانش آموزان به سمت ایمن سازی مدارس گام بردارند.
وی آموزش سرایداران مدارس به سبب حضور ۲۴ ساعته در این مکانها برای مدیریت بحرانها را بسیار ضروری میداند و میافزاید: برخی از مدارس پیشتر کاربری مسکونی داشته اند و با تغییر کاربری به مدرسه بدل شده اند که آن ها هم باید به ایمنی توجه کنند، این بناها از تراکم جمعیت معدود یکباره با تراکم جمعیتی ۳۰۰ تا ۴۰۰ نفره مواجه شدهاند که بر همین اساس باید به سمت ایمنی سازی حرکت کنند، جمع آوری وسایل اضافی قابل اشتعال از موتورخانهها و جانمایی درست آزمایشگاهها دور از کلاسهای درس از جمله اقدامات ساده ایمنی است.
سخنگوی آتش نشانی تهران همچنین با اشاره به ساخت بناهای بلند مرتبه در شمال تهران و معضلاتی که برای امداد رسانی به آنها در گذشته ایجاد شده بود، میگوید: اکنون صدور پایان کار منوط به تأئیدیه آتش نشانی است و چنانچه تردد بزرگترین خودروهای آتش نشانی از معابر آنها امکانپذیر نباشد موضوع به شهرداری منطقه اعلام میشود که در این صورت شهرداری ارتفاع بنا را کاهش خواهد داد.
بازار بزرگ تهران؛ بمب ساعتی پایتخت
سخنگوی آتش نشانی در بخش دیگری از این گفتگو با بیان این که ناایمنترین ابنیه عمدتا در مناطق ۲۰،۱۲،۱ شهرداری و بازار بزرگ تهران واقع شده است، میگوید: معضل این بازار بر کسی پوشیده نیست و از آن میتوان به عنوان بمب ساعتی یاد کرد چرا که حدود ۱۰۰ سال پیش بازار تهران بسیار محدود و در اطراف آن منازل مسکونی بوده است اما اکنون به سبب تجاری شدن منطقه هر کدام از اتاقهای این منازل قدیمی با تغییر کاربریهای غیرقانونی به انبارهای بزرگ برای بازاریان بدل شده است.
وی به معابر باریک در بازار تهران اشاره و تأکید میکند که امدادرسانی را با معضلات فراوانی مواجه کرده است.
سخنگوی آتش نشانی میگوید: تراکم بسیار زیاد حجره ها و مغازهها، عرض کم سراها، تراکم بالای جمعیت در کنار رفت و آمد کارگران چرخهای دستی در محوطه بازار، آن جا را به مکانی بسیار ناامن بدل کرده است.
ملکی درباره سیم کشیهای قدیمی در بازار بزرگ تهران توضیح میدهد: این سیمکشیها زیر نور خورشید و بارش باران و برف فرسوده شده است و برخی از آن ها همچنان روکش پارچهای (کتان) دارند و بر همین اساس بیشترین میزان خطر آفرینی را دارند سیمکشی هایی که کلاف شده وارد پاساژ و سپس تقسیم شده است اگر یک مغازه آتش بگیرد ممکن است ناگهان دهها مغازه دیگر را هم درگیر آتش کند.
وی ادامه میدهد: با شروع فصل گرما و افزایش استفاده از کولرهای گازی در بازار و افزایش بار برق بر روی سیمهای قدیمی که برخی پوشش پارچهای دارند بسیار خطر آفرین است که مغازه داران باید به این موضوع توجه کنند.
سخنگوی آتش نشانی تهران به اقدامات این سازمان برای مواجهه با حوادث احتمالی در بازار بزرگ تهران اشاره می کند و میگوید: ۲ ایستگاه آتش نشانی در داخل بازار مستقر شدهاند و ۴ ایستگاه دیگر در ۴ گوشه بازار آنها را حمایت میکند، همچنین حدود ۴۰۰ شیر هیدرانت (تجهیزات کاربردی برای اطفای حریق) در بازار تهران جانمایی شده است که هرکدام به مثابه یک ایستکاه آتش نشانی است و همچنین خودروهای محور باریک تخصصی برای بازار تهران طراحی و اجرا شده است.
source