
متخصصان یک مجموعه دانش بنیان با همکاری پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی دانشگاه شهید بهشتی موفق به تولید نیمه صنعتی غذای کامل زنبورعسل شدند.
نیاز غذایی کلنی زنبور عسل وابسته به فصول مختلف سال تغییر میکند. طی فصل زمستان به دلیل نبود گل در طبیعت و سرمای هوا که موجب کم تحرکی و نداشتن قدرت پرواز در این موجود میشود، زنبور عسل به موجودی مصرف کننده و آسیب پذیر تبدیل میشود.
آمار زیاد مرگ و میر کلنیهای زنبور عسل طی فصل زمستان در بسیاری از کشورها گزارش شده است و این تلفات اغلب به عدم وجود تغذیه کافی مربوط میشوند.
در این فصل زنبور عسل از ذخایر قندی (عسل) و پروتئینی (گرده گل) که در فصول شهد خیز طبیعت ذخیره کرده است، تغذیه میکند. از آنجاییکه تغذیه مصنوعی زنبور عسل بنابر دلایلی همچون تامین غذای زمستانی و جبران کمبود عسل موجود در کندو و تحریک ملکه برای تخم گذاری امری اجتناب ناپذیر است، بنابراین زنبورداران نیازمند جایگزینهایی برای کمبود شهد گل و عسل هستند.
محمدرضا عینی، مدیرعامل این شرکت دانش بنیان در توضیح اهمیت دستیابی به دانش فنی تولید خمیر شیرین تغذیه زنبورعسل گفت: با اشاره به اینکه زنبورداران از دیرباز با مخلوط کردن عسل با پودر شکر، خمیری شیرین حاوی ترکیبات کربوهیدراتی تولید میکردند که برای تغذیه زمستانی زنبورها استفاده شود، گفت: تغذیه زنبور عسل به این روش سنتی با مشکلاتی از قبیل ایجاد سموم، رشد قارچها و میکروبهای بیماری زا، هزینه بالای نیروی انسانی و زمان بر بودن همراه بود.
وی اضافه کرد: امروزه خوراک زنبورعسل نه تنها جایگزین تغذیه زنبور عسل است بلکه با استفاده از خوراک زنبورعسل غنی شده از منابع طبیعی میتوان ویژگیهای فیزیولوژیک و زیستی زنبور عسل را تقویت و محصول نهایی که همان عسل است را از غذا به دارو تبدیل کرد.
وی تصریح کرد: این مجموعه دانش بنیان با هدف تولید خوراک کامل زنبور عسل مشابه نمونه وارداتی آپی پاستا و با چشم انداز ارتقای کیفیت محصولات صنعت زنبورداری کشور، طرحی تحقیقاتی را با همکاری و پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی دانشگاه شهید بهشتی آغار کرد. در ادامه جهت دریافت بازخوردهای صحیح از محصولات تحقیقاتی تفاهم نامهای با اتحادیه زنبورداران ایران امضا شد تا بتوانیم تولیدات نیمه صنعتی خود را با نظر زنبورداران توسعه دهیم.
عینی در خصوص ویژگیهای خمیر شیرین تولیدی گفت: این محصول بدون نیاز به آمادهسازی (اضافه کردن آب یا افزودنیهای دیگر) آماده مصرف بوده و به دلیل وجود ترکیبات طبیعی گیاهی به راحتی زنبورهای عسل را جذب میکند. کوپابی که حاوی قندهای ساده و بافت مناسب است به سرعت و سادگی توسط زنبورها مصرف و هضم میشود و به دلیل نداشتن باقیمانده، عسل موجود در کندو را آلوده نمیکند.
به گفته وی مصرف خمیر شیرین کوپابی سبب تامین انرژی مورد نیاز و تقویت زنبورهای عسل، تخم ریزی و افزایش جمعیت کلنی و کاهش استرس کندو میشود.
مدیرعامل شرکت در خصوص مزایای خوراک زنبور عسل کوپابی نسبت به شربتهای دستساز زنبورداران گفت: در روند تولید خمیر شیرین با کنترل رطوبت، دما و مقدار شکر و غلظت قندها، محصولی عاری از سموم مضر و آلودگیهای مختلف تولید میشود. مزیت دیگر، مقرون به صرفه بودن آن برای زنبورداران است.
به گفته عینی با توجه به در نظر گرفتن مواردی همچون ساختار فیزیکی و ژنتیکی عموم زنبورهای مناطق مختلف دنیا، کوپابی محصولی با بهترین کیفیت و بالاترین کارایی برای صنعت زنبورداری است.
source