به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا،دکتر محمد ساسانی‌پور، عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات جمعیت کشور، با استناد به آخرین داده‌های مطالعه جهانی بار بیماری‌ها، اعلام کرد که در سال ۱۴۰۰، آلودگی هوا جان ۵۱ هزار ایرانی را گرفته و موجب از دست رفتن بیش از ۴۲۰ هزار سال عمر مفید در کشور شده است. این عامل مرگبار که اکنون یکی از مهم‌ترین تهدیدات زیست‌محیطی جهان شناخته می‌شود، سالانه باعث مرگ نزدیک به ۸ میلیون نفر در سراسر دنیا می‌شود.

ساسانی‌پور با اشاره به اینکه آلودگی هوا، عامل ۱۲ درصد کل مرگ‌ومیرهای سالانه در ایران است، گفت: مردان با سهم ۵۵ درصدی، بیشتر از زنان قربانی آلودگی هوا شده‌اند. آلودگی هوا به‌تنهایی موجب کاهش ۱.۵ تا ۱.۸ سال امید به زندگی در ایرانیان شده و آثار اقتصادی آن شامل کاهش بهره‌وری، درآمدهای از دست رفته و افزایش هزینه‌های درمان است.

او افزود: سال‌های عمر از دست رفته زودرس در مردان ۲۶۶ هزار سال و در زنان ۱۵۴ هزار سال برآورد شده که ۸.۵ درصد از کل عمر مفید از دست رفته در کشور را شامل می‌شود. کودکان زیر ۵ سال و سالمندان بیشترین آسیب را از این وضعیت دیده‌اند، در حالی‌که مردان شاغل نیز به دلیل قرارگیری بیشتر در معرض هوای آلوده، سال‌های بیشتری از عمر کاری خود را از دست داده‌اند.

ساسانی‌پور تأکید کرد که در کلان‌شهرهای ایران، غلظت برخی آلاینده‌ها تا سه برابر بیشتر از حد مجاز سازمان جهانی بهداشت است و عمده مطالعات انجام‌شده نیز روی تهران متمرکز بوده‌اند، در حالی‌که سایر شهرها نیز در شرایط هشدار قرار دارند.

وی افزود: دود سیگار می‌تواند امید زندگی را تا ۹ سال کاهش دهد، اما آلودگی هوا نیز با کاهش میانگین جهانی امید به زندگی تا ۲.۲ سال، در ردیف تهدیدات اصلی سلامت عمومی قرار دارد.

بر اساس این گزارش، فقط در سال ۲۰۱۸، آلودگی هوا ۲.۹ تریلیون دلار به اقتصاد جهانی زیان وارد کرده و عامل غیبت ۱.۸ میلیارد روز کاری بوده است. برای ایران نیز تخمین زده می‌شود هزینه بهره‌وری از دست رفته ناشی از آلودگی هوا معادل ۰.۱۲ درصد از تولید ناخالص داخلی باشد.

ساسانی‌پور در پایان گفت: مقابله با آلودگی هوا نیازمند سرمایه‌گذاری مؤثر، تدوین سیاست‌های سلامت‌محور، ارزش‌گذاری اقتصادی بر عمر از دست رفته و توسعه سیستم‌های پایش دقیق در سطح ملی و محلی است.

source

توسط argbod.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *