به گزارش سلامت نیوز به نقل از sciencealert، قهوه تهیه شده در محل کار ممکن است حاوی سطوح بالایی از ترکیباتی باشد که میتوانند سطح کلسترول بد (LDL) را در خون افزایش دهند. اما یک روش ساده برای کاهش این تأثیر وجود دارد.
دیترپنها ترکیباتی هستند که توسط گیاهان ساخته شده و اثرات مختلفی بر بدن انسان دارند. دو مورد از این ترکیبات، کافستول و کاهوول، با افزایش سطح کلسترول LDL مرتبط هستند و میزان این ترکیبات در قهوه به روش دم کردن آن بستگی دارد.
محققان سوئدی میزان دیترپنها را در قهوههایی که با روشهای مختلف تهیه شدهاند، بررسی کردند. آنها دریافتند که جوشاندن قهوه در قابلمه یکی از روشهایی است که بیشترین میزان دیترپن را تولید میکند، اما این سطوح با استفاده از فیلتر قابل کاهش است.
دستگاههای تولید قهوهای که معمولاً در محیطهای کاری استفاده میشوند، نیز قهوههایی با سطح بالای دیترپن تولید میکنند. دیوید ایگمن، متخصص تغذیه بالینی در دانشگاه اوپسالا، میگوید: «ما ۱۴ دستگاه قهوهساز را بررسی کردیم و دریافتیم که سطح این ترکیبات در قهوه تولیدشده توسط این دستگاهها بسیار بیشتر از قهوهسازهای معمولی با فیلتر کاغذی است. این یافته نشان میدهد که فرآیند فیلتر کردن نقش مهمی در کاهش این ترکیبات دارد.»
مطالعات این تیم نشان داد که جایگزینی قهوه ماشینی با قهوهای که بهطور مناسب با فیلتر کاغذی تهیه شده است، میتواند کلسترول LDL را کاهش دهد. این کاهش ممکن است خطر بیماریهای قلبی عروقی آترواسکلروتیک را در مدت پنج سال تا ۱۳ درصد و در طول ۴۰ سال تا ۳۶ درصد کم کند.
محققان نمونههایی از ۱۱ دستگاه قهوهساز که از فیلتر فلزی استفاده میکردند و ۳ دستگاه دیگر که کنسانتره قهوه مایع را بدون فیلتر با آب داغ ترکیب میکردند، جمعآوری کردند. همچنین، قهوههایی با روشهای مختلف از جمله دمآوری قطرهای، فرنچپرس، پرکولاتور و جوشاندن مورد آزمایش قرار گرفتند.
نتایج نشان داد که روشهای دمآوری دستی بهطور کلی سطح دیترپن کمتری دارند. اسپرسو بالاترین مقدار کافستول را نشان داد، اما به دلیل تفاوت زیاد در نمونهها، نتیجهگیری قطعی درباره تأثیر آن دشوار بود. قهوههای تهیهشده با دستگاههای مدل مایع و دمآوری، بهترتیب حاوی ۱۷۴ و ۱۳۵ میلیگرم در لیتر کافستول و کاهوول بودند. در مقایسه، فرنچپرس و پرکولاتور مقادیر کمتری داشتند. اما بهترین گزینه، قهوه فیلترشده با کاغذ بود که تنها ۱۱.۵ میلیگرم در لیتر کافستول و ۸.۲ میلیگرم در لیتر کاهوول داشت.
قهوه جوشیده، روشی رایج در سوئد، دارای غلظت بالایی از این ترکیبات بود. اما فیلتر کردن آن، حتی با پارچه، توانست میزان کافستول را به ۲۸ میلیگرم در لیتر و کاهوول را به ۲۱ میلیگرم در لیتر کاهش دهد.
البته این مطالعه محدودیتهایی داشت، از جمله اندازه نمونه کوچک و عوامل متغیری مانند نوع فیلتر، فشار و دمای آب، و نحوه برشته و آسیاب کردن دانههای قهوه.
این یافتهها به مجموعهای از تحقیقات متناقض درباره تأثیرات قهوه بر سلامت اضافه میشوند. برخی مطالعات نشان دادهاند که مصرف سه فنجان یا بیشتر قهوه در روز میتواند خطر بیماریهای قلبی متابولیک را تا ۴۰ درصد کاهش دهد. همچنین، نوشیدن منظم قهوه ممکن است خطر ابتلا به زوال عقل، پارکینسون و برخی از سرطانها را کاهش داده و حتی طول عمر را افزایش دهد.
ایگمن تأکید میکند: «برای افرادی که روزانه مقدار زیادی قهوه مینوشند، واضح است که قهوه فیلترشده، بهویژه با روش قطرهای، گزینه سالمتری است.»
این تحقیق در مجله Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases منتشر شده است.
source