ساعت 24 – در تیرماه1395 بود که علی ربیعی سیاستمدار نامدار ایرانی و نیز مسعود نیلی اقتصاددان برجسته ایران در نوشتههای جداگانه به جامعه ایرانی بهویژه به مقامهای ادارهکننده کشور در نهادهای گوناگون هشدار دادند 10سال منتهی به 1405 با 10سال منتهی به 1395 تفاوت بنیادین دارد و اگر جمهوری اسلامی نتواند در دهه منتهی به 1405 راهبردی برای عبور دادن کشور از بحرانهای اقتصادی و سیاسی بیابد به بدترین روزها خواهیم رسید.
نگارنده نیز در نوشتهای کوتاه به نوشتههای این دو مقام سیاسی و اقتصادی استناد کرده و یادآور شدم این دو نفر با توجه به کارنامهشان هرگز بیهوده هشدار نمیدهند. در نوشته یادشده که در روزنامه اعتماد منتشر شد نوشته بودم: «مسعود نیلی مقام ارشد و بلندپایه برنامهریزی دولتهای هاشمی و دولت اول اصلاحات، هشدار داد که ۱۰سال آینده برای ایران میتواند فاجعه درست کند یا معجزه باشد. نیلی همچنان حرفهایش را در قالب الفاظ و عبارات کارشناسانه و اقتصادی ارائه و وقتی صحبت میکند قطعا به این نتیجه رسیده است که باید هشدار دهد. »
همچنین نوشته بودم:«علی ربیعی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی که یکی از شخصیتهای ویژه پس از انقلاب اسلامی به حساب میآید و سابقه و کارنامهاش نشان میدهد بیمحابا حرف نمیزند و تا وقتی ترس را واقعی نبیند، چیزی نمیگوید، در جمع صدها نفر از سرمایهداران ایرانی تاکید کرد که ۱۰سال آینده برای این سرزمین و اقتصاد آن سالهای حیاتی است و ما حق نداریم اشتباه کوچک هم انجام بدهیم.»
حالا و در نخستین ماه زمستان 1403- یعنی دوسال زودتر از آن 10سالی که ربیعی و نیلی به آن اشاره کرده بودند- مسعود نیلی که دیگر مقام دولتی ندارد و ربیعی که دستیار ارشد اجتماعی رییسجمهور است هرکدام بهطور جداگانه در نوشتههایی مهم و با توجه به وضعیت امروز ایران که بسیار بدتر از سال1395 است به این نتیجه رسیدهاند که شهروندان ایرانی در دنیایی از ناامیدی زندگی میکنند. ربیعی در نامهای سرگشاده به رییسجمهور نوشته است:
«… من میخواهم از پدیده دیگری برای شما رونمایی کنم که شاید کمتر به آن پرداخته شده باشد و آن فرسودگی اجتماعی است. مردم ایران بسیار خستهاند. نسلهای جدید نوعی عصیان را تجربه میکنند. ترمیم این فرسودگی اجتماعی نیازمند بازسازی اجتماعی است. در اینجا نیاز به سرمایهگذاری خارجی نیست هرچند معتقدم بخشی از ناامیدی ناشی از زیست درازمدت در شرایط تحریم است که آثاری مستقیم بر مسائل اجتماعی و سیاسی داخلی داشته اما بازسازی اجتماعی و ایجاد امید برای آینده مسیری دشوار است که برای طی این مسیر با موانع بسیاری روبهرو خواهید شد. » مسعود نیلی نیز نوشته است: «اگر به همین صورت پیش برویم، جامعه دچار پاندمی یاس خواهد شد که امیدوارم عواقب این پاندمی به طور واقعی درک شده باشد. زمان آن فرا رسیده است که هرچه سریعتر، تصمیماتی هر چند تلخ اما بسیار مهم و سخت گرفته شود. لحظه به خواب رفتن در حالت سرمازدگی، مرگ قطعی را در پی خواهد داشت. مراقب پاندمی یاس باشید. »
واقعیت تلخ این است که ایرانیان در روزگاری سخت به سر میبرند و زیر پوست کشور داستانهایی بینهایت ترسناک در حال رخ دادن است. داستانهایی از جنس سیاست و نیز از جنس اقتصاد که دو آشنای کامل به این مسائل درباره آن حرف آخر را زدهاند.
source