ساعت 24 – عبدالناصر همتی حالا با فاصله قابل اعتنا نفر نخست تیم اقتصادی دولت چهاردهم شده است. اوست که درباره حتی نرخ ارز و اینکه باید به سوی تکنرخی شدن ارز پیش برویم سخن میگوید و نیز درباره اصلاحات ساختاری حرف اول را میزند.
همتی به دلایل گوناگون ترجیح میدهد که رهبری گروه اقتصادی دولت را در اختیار بگیرد. وزیر اقتصاد که در هفتههای تازهسپریشده بارها از اصلاحات ساختاری در اقتصاد سخن گفته، بار دیگر تاکید کرده برای اصلاحات ساختاری دو عامل را در کانون توجه قرار داده است و میگوید اصلاحات اقتصادی دو متغیر تنشزدایی با خارج و نیز به دست آوردن اعتماد شهروندان را در دستور کار دارد.
بدون تردید این دو متغیر که اصلاحات اقتصادی در گروی آنهاست بسیار اهمیت دارد و البته بدون تعارف باید گفت در شرایط توزیع قدرت سیاسی میان نهاد دولت و دیگر نهادهای قدرت سیاسی تصمیمگیری درباره سیاست خارجی که تنشها را کاهش دهد دور از دسترس دولت است.
تجربه نشان میدهد دولت یازدهم و دوازدهم حتی تا جایی پیش رفتند که به امضای قرارداد مشهور برجام رسید. این قرارداد اما با چالشهای داخلی روبهرو شد و کار تا جایی پیش رفت که دونالد ترامپ آمریکا را از برجام بیرون کشید. آیا آقای همتی از تغییرات درون هسته مرکزی اطلاعاتی دارد که براساس آن قرار است دولت بتواند درباره تنشزدایی تصمیمگیری کند؟ اگر چنین دگرگونی رخ داده باشد گام بزرگی برداشته شده است.
از طرف دیگر توجه باید داشت که شهروندان ایرانی دهه سختی را از نظر اعتماد به نهاد دولت پشت سر گذاشتهاند و با دیدن واقعیتهایی سرسخت بیاعتمادی به دولت در ذهن و دلشان نهادینه شده است. بیاعتمادی به دولت از چند سو روندی فزاینده گرفته است.
شهروندان میدانند دولت حتی اگر کارآمدی داشته باشد باز هم نمیتواند تصمیمهایی که به اصلاحات ساختاری منجر میشود را بدون دخالتآمرانه دیگر نهادها اتخاذ کند. بهطور مثال دولت چهاردهم بیشک توانایی ندارد درباره افایتیاف و نیز تکنرخی کردن ارز و دیگر مقولههای بااهمیت تصمیم بگیرد.
ایرانیان میدانند دولت نیز همچون آنها فقیر شده و منابع درآمدی پایداری ندارد و برای نجات نهاد دولت دست در جیب و کیسه شهروندان میکند. به دست آوردن اعتماد شهروندان به چیزهایی بالاتر از تواناییها و اختیارات نهاد دولت بستگی دارد.
source