1
پنگوئنهای امپراتور در حالی برای بقا میجنگند که یخهای دریایی در حال ناپدید شدن هستند.
تحقیقات جدیدی از استرالیا، با استفاده از تصاویر ماهوارهای برای ردیابی کلونیهای پنگوئن امپراتور در شرق قطب جنوب، نشان میدهد که این پرندگان نمادین در مواجهه با تغییرات سریع محیط زیست خود به شدت مشکل دارند.
این مطالعه که توسط بخش قطب جنوب استرالیا انجام شده است، نشان میدهد که پنگوئنهای امپراتور، که طی نزدیک به یک میلیون سال به تغییرات محیطی عادت کردهاند، اکنون با چالشهای بیسابقهای به دلیل از دست دادن سریع زیستگاه تولیدمثل خود مواجه هستند.
یخ ثابت برای تولیدمثل پنگوئنها
باربارا وینهکه، محقق پرندگان دریایی در بخش قطب جنوب استرالیا، توضیح داد که پنگوئنهای امپراتور به طور تاریخی به تغییرات در زیستگاههای تولیدمثل ترجیحی خود، یعنی منطقه یخ ثابت قطب جنوب، با جابجایی به مناطق مناسبتر واکنش نشان دادهاند.
با این حال، در سالهای ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳، از دست دادن زودهنگام زیستگاه یخ ثابت، همراه با کمترین وسعت یخ دریایی در تاریخ ثبت شده، منجر به شکستهای عمده در تولیدمثل در برخی از کلونیها شد.
دانشمندان نگراناند که این رویدادهای اخیر نشانگر بدتر شدن شرایط یخ باشد و زمان و توانایی کمی برای پنگوئنها باقی بگذارد تا خود را تطبیق دهند.
وینهکه گفت: «پنگوئنهای امپراتور به حدود ۱۰ ماه یخ ثابت پایدار در هر سال نیاز دارند تا بهطور موفقی تولیدمثل کنند و جوجههای خود را بزرگ کنند».
«اگر سکوی تولیدمثل آنها قبل از اوایل دسامبر، زمانی که جوجهها هنوز پوشش پَرهای نرم خود را دارند، فرو بریزد، احتمالاً همه آنها از بین خواهند رفت. اگر این فروپاشی قبل از پایان دسامبر رخ دهد، جوجههای بدون پوشش ضدآب جان خود را از دست خواهند داد.»
توانایی محدود برای تطبیق با تغییرات سریع
به عنوان پرندگانی با طول عمر زیاد، پنگوئنهای امپراتور میتوانند با اختلالات گاه به گاه در محیط زیست خود کنار بیایند، اما وینهکه هشدار داد که آنها توان محدودی برای تطبیق با سرعت فزاینده تغییرات محیطی دارند.
پنگوئنها نمیتوانند زمان لازم برای رشد جوجههای خود را کاهش دهند، که این امر تطبیق آنها با فصل کوتاهتر یخ ثابت را دشوار میسازد.
وینهکه و تیمش، شامل دانشمندان یخ دریایی یان لیزر و کارشناسان پرندگان دریایی جولی مکینس و جاناتان برینگتون، از تصاویر ماهوارهای برنامه سنتینل-۲ آژانس فضایی اروپا برای بررسی تغییرات در زیستگاههای تولیدمثل و شرایط یخی از سال ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۳ استفاده کردند.
نظارت بر پنگوئنها با تصاویر ماهوارهای
به گفته لیزر، تصاویر ماهوارهای در نظارت بر تغییرات زیستگاه یخ ثابت بسیار ارزشمند بوده است. «از این طریق، ما میتوانیم سازگاری پنگوئنهای امپراتور با تغییرات سریع و تأثیرات تغییرات زیستگاه بر موفقیت تولیدمثل را ارزیابی کنیم.»
تیم تحقیقاتی تصاویر ماهوارهای ۶۰۰۰ کیلومتر از خط ساحلی شرق قطب جنوب را بین سپتامبر و دسامبر، زمان حیاتی برای بزرگ شدن و پرواز جوجهها، مورد بررسی قرار دادند.
آنها هر سال به صورت دستی مکانهای کلونیهای پنگوئنها را ردیابی کرده و فاصله بین کلونیها و لبه یخ ثابت را اندازهگیری کردند.
این فاصله بسیار مهم است، زیرا پنگوئنهای بالغ باید به لبه نزدیک باشند تا بتوانند به آبهای آزاد برای تغذیه دسترسی پیدا کنند، اما اگر کلونی بیش از حد به لبه نزدیک باشد، ممکن است یخ قبل از اینکه جوجهها آماده بقا در دریا شوند فرو بریزد.
افزایش شکستهای تولیدمثل به دلیل از دست دادن زیستگاه
مطالعه نشان داد که ۱۳ مورد از ۲۷ کلونی مورد بررسی، در معرض خطر کاهش یا شکست کامل تولیدمثل به دلیل از دست دادن زیستگاه قرار دارند. نه مورد از این کلونیها حداقل یکبار در طول دوره ششساله تحقیق چنین شکستهایی را تجربه کردند.
یک کلونی به طور کامل ناپدید شد، اگرچه ممکن است برخی افراد به کلونیهای دیگر نزدیک پیوسته باشند.
در حالی که برخی کلونیهای پنگوئن به زیستگاههای جدیدی مانند قفسههای یخی یا زبانهای یخی نقل مکان کردند، این مناطق نیز در معرض رویدادهای جدا شدن یخچالها هستند که میتوانند شرایط محلی را تغییر دهند.
مطالعات مدلسازی جمعیتی قبلی پیشبینی کردهاند که تا ۶۵ درصد از کلونیهای پنگوئنهای امپراتور تا سال ۲۰۵۰ ممکن است به حالت «نیمهمنقرض» (در مسیر انقراض) برسند.
با این حال، وینهکه خاطرنشان کرد که تغییرات مکانی کلونیها نسبت به یخ دریایی، مدلسازی این روندها را دشوار میکند.
اهمیت نظارت مداوم
این مطالعه اهمیت تصاویر ماهوارهای با وضوح متوسط و بالا را به عنوان ابزاری برای نظارت سالانه بر کلونیهای پنگوئنهای امپراتور و زیستگاههای یخ ثابت آنها در سراسر قطب جنوب برجسته میکند.
وینهکه توضیح داد: «نظارت مداوم در سراسر قاره ضروری است تا اثرات تغییر شرایط یخی بر جمعیتهای پنگوئن و ارزیابی اثرات تجمعی سایر تهدیدات مانند بیماری را ارزیابی کنیم.»
وی گفت: «تصاویر ماهوارهای به ما این امکان را میدهد تا هر سال مکان کلونیهای پنگوئنهای امپراتور را شناسایی کرده و شرایط محیطی محلی را ارزیابی کنیم.»
این ترکیب دادههای ماهوارهای با شمارش زمینی و هوایی پنگوئنها، در صورت امکان، تصویری شفافتر از تأثیر این تغییرات محیطی بر جمعیتهای محلی ارائه خواهد داد.
در پایان، این مطالعه که در مجله تحقیقات گونههای در معرض خطر منتشر شده است، بر نیاز به نظارت و تحقیقات مداوم برای درک بهتر پیامدهای از دست دادن سریع یخ بر پنگوئنهای امپراتور و موفقیت تولیدمثل آنها تأکید دارد.
بدون یخ ثابت پایدار، این پرندگان دریایی نمادین با آیندهای نامشخص روبهرو هستند و تلاش میکنند تا با شرایط به سرعت در حال تغییر در قطب جنوب سازگار شوند.
source