محمود فاضلی-دیپلمات پیشین و تحلیلگر  امور بین‌‎الملل: طرح افشاشده پنج‌‌مرحله‌ای اسرائیل، چهره‌ای تکان‌دهنده از یک نسل‌کشی مدرن را ترسیم می‌کند؛ جنایتی که در سکوت نسبی رسانه‌ها و با پوشش دیپلماتیک قدرت‌های غربی در حال وقوع است. اسرائیل در حال اجرای برنامه‌ای دیرینه برای اخراج فلسطینیان و تحقق رؤیای دیرینه خود است؛ طرحی که اجرای آن شامل ساکت‌کردن رسانه‌ها، کشتار، گرسنگی اجباری، تخریب و جلب حمایت دیپلماتیک است. طی دهه‌های گذشته، این رژیم برای انتقال جمعی جمعیت عرب از سرزمین تاریخی فلسطین برنامه‎‌ریزی کرده است.

 

 برای رهبران اسرائیل، جنگ غزه‌ فرصتی برای ریشه‌کن‌کردن همیشگی فلسطینیان از غزه تلقی می‎‌شود.

 

از آغاز جنگ در اکتبر 2023، اسرائیلی‎‌ها بارها تمایل خود را برای خالی‌کردن غزه از سکنه فلسطینی اعلام کرده‌اند، اما رهبران این رژیم در بیشتر دوران جنگ، از بیان صریح این برنامه خودداری کرده‌اند. اسرائیلی‎‌ها تجربه‌ای طولانی در پاک‌سازی قومی دارند؛ از جمله در سال 1948 که یکی از گسترده‌ترین اقدامات در دوران مدرن را رقم زدند. از آن زمان، اسرائیل به‌ صورت تدریجی، به‌ویژه در کرانه باختری، سیاست تصرف زمین‌های فلسطینی، تأسیس بیش از 200 شهرک و پاسگاه غیرقانونی و انتقال حدود 700 هزار شهرک‌نشین به این مناطق را ادامه داده‌‎اند. این پروژه شامل مصادره مستمر زمین‌ها، تخریب خانه‌ها و محله‌ها و جابه‌جایی اجباری ساکنان است. رهبران اسرائیل با تکیه بر همین تجربه، ابتدا رسانه‌ها را کاملا تحت کنترل قرار داده و محاصره خود پیرامون مرزهای غزه را محکم‌تر و از ورود خبرنگاران خارجی جلوگیری کردند.

 

مرحله دیگر این طرح، کشتار هرچه بیشتر فلسطینیان (عمدتا از طریق بمباران‌های گسترده هوایی) است. هزاران بمب بر سر ساکنان غزه ریخته شده است؛ بمباران‌هایی که ده‌ها هزار فلسطینی، عمدتا زن و کودک را به‎ شهادت رسانده‌اند. اسرائیلی‎‌ها نه‌تنها از تلفات غیرنظامی اجتناب نکرده‌اند، بلکه آن را به‌ عنوان یک سیاست دنبال کرده‌اند. اسرائیل با اجرای سیاست‌ «مناطق قتل» به نظامیان خود اختیار کامل داده است ابتدا شلیک و سپس پرس‌وجو کنند.

 

اسرائیل سیاست «گرسنگی‌‌دادن اجباری» را نیز به کار گرفته است و در طول جنگ، ورود غذا و آب به غزه را به‌ طور کامل مسدود کرد. در پی اتخاذ این سیاست، قحطی در غزه آغاز شد و بسیاری از کودکان بر اثر سوءتغذیه جان باخته‌اند. اسرائیل عمدا از گرسنگی به‌ عنوان یک «سلاح جنگی» استفاده می‌‎کند.

 

برنامه پاک‌سازی قومی اسرائیل در غزه، به نابودی گسترده نظام سلامت منجر شد. اسرائیل با هدف افزایش مرگ‌ومیر مجروحان، زیرساخت‌های درمانی را هدف قرار داده و بیمارستان‌ها را تخریب می‎‌کند. این حملات، نظام سلامت غزه را تا مرز فروپاشی کامل کشانده و در دسترسی فلسطینیان به خدمات درمانی یک فاجعه ایجاد کرده است. اسرائیل همچنین کادر درمان را هدف قرار داده است. بیش از هزار پزشک و پرستار کشته و بیش از ۳۰۰ نفر دیگر بازداشت یا شکنجه شده‌اند. اسرائیل از ورود «مواد بی‌حسی، دستگاه‌های بیهوشی، کپسول‌های اکسیژن، دستگاه‌های تنفس مصنوعی، سیستم‌های تصفیه آب، داروهای ضدسرطان، بسته‌های بهداشت مادران، ژنراتورها و دستگاه‌های اشعه ایکس» جلوگیری کرد. فقدان امکانات لازم باعث شده‌ بسیاری از کودکان و بیماران با درد فراوان، تحت قطع عضو قرار گیرند.

 

در بخش پاک‌سازی قومی، اسرائیل تلاش کرده شرایط زندگی در غزه را به‌گونه‌ای ویران کند که فلسطینیان چاره‌ای جز فرار نداشته باشند. اسرائیل به‌ صورت سیستماتیک، خانه‌ها، مدارس، دانشگاه‌ها، پناهگاه‌ها و جاده‌ها را نابود کرده. بیش از 90 درصد از واحدهای مسکونی غزه کاملا یا تا حد زیادی تخریب شده‌اند. مرحله بعد بر مانورهای سیاسی تهاجمی و هماهنگی لجستیکی متمرکز است. در ماه ژانویه، ترامپ پیشنهاد اخراج جمعی فلسطینیان از غزه را مطرح کرد؛ پیشنهادی که مورد استقبال تل‌آویو قرار گرفت. این ایده مدت‌هاست بخشی از چشم‌انداز جعلی «سرزمین موعود» و راهبرد پاک‌سازی قومی سرزمین فلسطین محسوب می‌شود.

 

اسرائیل همچنان از ورود کمک‌های انسانی به غزه جلوگیری می‌‎کند و حملات نظامی بی‌وقفه، این منطقه را به «قبرستانی دسته‌جمعی» برای فلسطینی‌ها و امدادگران تبدیل کرده است. کمک‌رسانی بشردوستانه زیر فشار ناامنی و کمبود منابع به‌شدت مختل شده و تقریبا مردم هیچ راهی برای دریافت مراقبت‌های درمانی ندارند. نظام درمانی غزه در حال فروپاشی است و آب شرب در بیشتر مناطق غزه وجود ندارد. بیماری‌ها شیوع یافته و افرادی هستند که نه به دلیل بمباران، بلکه به دلیل بیماری‌های واگیردار جان خود را از دست می‌دهند. بیمارستان‌های باقی‌مانده نیز در آستانه تعطیلی هستند.

 

ائتلاف گروه‌های ملی و اسلامی فلسطینی هشدار می‎‌دهند هرگونه آتش‌بس بدون تضمین پایان جنگ، خروج کامل نیروهای اسرائیلی، رفع محاصره و بازسازی غزه، «دامی سیاسی» است که به‌جای پایان اشغال، آن را تثبیت می‌کند. از نگاه فلسطینی‎‌ها، طرحی که شامل خلع سلاح مقاومت فلسطینی و تحویل گروگان‌های اسرائیلی بدون هیچ تضمینی برای توقف «نسل‌کشی اسرائیل» یا عقب‌نشینی کامل از غزه باشد، مردود است.

 

تلاش‌های میانجیگران از جمله مصر، قطر و آمریکا برای احیای آتش‌بس ژانویه شکست‌ خورده و آزادی گروگان‌های اسرائیلی تاکنون نتیجه‌ای نداشته است. حماس تأکید دارد در صورتی وارد مرحله دوم توافق ژانویه خواهد شد که خروج نیروهای اسرائیلی از غزه و پایان جنگ در دستور کار قرار گیرد.

اسرائیل علاوه بر پرونده نسل‌کشی در دیوان بین‌المللی دادگستری (ICJ) با احکام بازداشت صادره از سوی دادگاه کیفری بین‌المللی (ICC) نیز روبه‌روست. این دادگاه در نوامبر گذشته برای «نتانیاهو و یوآف گالانت» وزیر دفاع سابق اسرائیل، به اتهام جنایت جنگی و جنایت علیه بشریت در غزه حکم بازداشت صادر کرد. دادگاه لاهه در ۲۸ آوریل جلساتی را درباره مسئولیت‌های انسانی اسرائیل در قبال فلسطینی‌ها برگزار می‎‌کند. به‎ گفته آژانس امدادرسانی و کاریابی سازمان ملل (آنروا)، ۲.۳ میلیون فلسطینی از مناطق مختلف غزه، در آستانه قحطی واقعی هستند. انبارهای مواد غذایی این آژانس خالی شده و مواد غذایی به‌سرعت در حال اتمام است.

 

source

توسط argbod.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *