هواپیمای شناسایی SR-71 Blackbird یکی از خارق‌العاده‌ترین دستاوردهای دوران جنگ سرد بود که به‌عنوان سریع‌ترین هواپیمای عملیاتی تاریخ شناخته می‌شود. پس از آنکه هواپیمای جاسوسی گَری پاورز در سال ۱۹۶۰ در حین پرواز بر فراز اتحاد جماهیر شوروی هدف موشک قرار گرفت، تیم Skunk Works شرکت لاکهید این پرنده‌ی سیاه را ساخت. پس از این حادثه، نیاز به پرنده‌ای با سرعت و ارتفاع پرواز بیشتر به‌شدت احساس شد.

به گزارش زومیت، SR-71 برپایه‌ی مدل A-12 ساخته شد و تیتانیوم و آلیاژهای خاص در طراحی آن مورد استفاده قرار گرفت تا بتواند دمای شدید حاصل از پرواز مافوق‌صوت در ارتفاع بالا را تحمل کند. به‌گفته‌ی ناسا، این هواپیما می‌تواند با سرعت ۳ ماخ (حدود ۳۷۰۰ کیلومتر بر ساعت) به‌مدت یک ساعت پرواز پایدار داشته باشد و این یعنی دمای بدنه‌اش تا ۳۱۵ درجه‌ی سانتی‌گراد می‌رسید.

جالب‌تر اینکه سامانه‌های پدافند هوایی شوروی، اگرچه می‌توانستند Blackbird را شناسایی کنند، اما به‌هیچ‌وجه توانایی هدف‌گیری آن را نداشتند زیرا کافی بود خلبان با دیدن هشدار موشک، فقط شتاب بگیرد.

هواپیمایی افسانه‌ای که از شلیک ۴ هزار موشک جان سالم به در برد

به‌نوشته‌ی MSN، در طول ۳۴ سال خدمت، هیچ‌کدام از ۴ هزار موشکی که به‌سمت SR-71 شلیک شد، نتوانست به آن برخورد کند. این هواپیما اطلاعات سری را از خطرناک‌ترین مناطق جهان جمع‌آوری کرد، بی‌آنکه حتی یک خدمه را از دست بدهد.

رکوردهای SR-71 همچنان پابرجا است: پرواز از لس‌آنجلس به واشنگتن فقط در ۶۴ دقیقه و ثبت سریع‌ترین سرعت در پرواز سرنشین‌دار با عدد ۲۱۹۳ مایل بر ساعت (حدود ۳۵۰۰ کیلومتر بر ساعت). طبق برخی گزارش‌ها، SR-71 در مأموریتی در آسمان لیبی، به سرعت ۳٫۵ ماخ (حدود ۴۳۰۰ کیلومتر بر ساعت) دست یافته است.

هواپیمای SR-71 با وجود عملکرد خیره‌کننده در دهه‌ی ۹۰ میلادی بازنشسته شد، زیرا با پایان جنگ سرد و ظهور ماهواره‌های پیشرفته، نیاز به پروازهای پرخطر انسانی کاهش یافت. اما محدودیت‌های ماهواره‌ها از جمله تغییرات کند مدار و قابل ردیابی بودن باعث شده است شایعاتی درباره‌ی پروژه‌ی جانشین SR-71، یعنی SR-72 قوت بگیرد. این هواپیمای مافوق‌صوت که حتی در فیلم Top Gun: Maverick نیز دیده شد، احتمالاً همچنان در دست توسعه باشد، زیرا ترکیب قدرت‌ مانور سریع و دید آنی، مکملی بی‌نظیر برای چشم‌های همیشه‌بیدار ماهواره‌ها خواهد بود.


source

توسط argbod.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *