به گزارش سلامت نیوز به نقل از edition، مطالعه‌ای جدید نشان می‌دهد زنانی که در سنین بالاتر، به مدت سه سال رژیم غذایی مدیترانه‌ای با کالری کاهش‌یافته را دنبال کرده‌اند و در کنار آن پیاده‌روی و تمرینات مقاومتی انجام داده‌اند، توانسته‌اند تراکم استخوان خود را به‌ویژه در ناحیه پایین کمر بهبود بخشند.

دکتر خسوس فرانسیسکو گارسیا-گاویلان، زیست‌آمارگر ارشد در دانشگاه روویرا ای ویریجیلی در تاراگونا، اسپانیا و یکی از نویسندگان این مطالعه می‌گوید:«رژیم مدیترانه‌ای با کالری کاهش‌یافته یعنی مصرف یک نسخه اصلاح‌شده از رژیم سنتی مدیترانه‌ای که حدود ۳۰ درصد کالری کمتری نسبت به رژیم معمول فرد دارد.»

مطالعه که در ژورنال JAMA Network Open منتشر شده، نشان می‌دهد زنانی در بازه سنی ۵۵ تا ۷۵ سال که این رژیم را دنبال کرده‌اند، موفق شده‌اند از تحلیل طبیعی استخوان‌ها که معمولاً با کاهش وزن همراه است، جلوگیری کنند.

گارسیا-گاویلان ادامه می‌دهد:«تحقیقات پیشین نشان داده‌اند که کاهش وزن، به‌ویژه از طریق رژیم غذایی به‌تنهایی، می‌تواند منجر به کاهش تراکم استخوان شود که برای افراد مسن خطرناک است. از سوی دیگر، ورزش به‌تنهایی نیز همیشه جلوی این کاهش را نمی‌گیرد.»

او می‌افزاید:«آنچه در این مطالعه جدید است، این است که ترکیب یک رژیم مدیترانه‌ای متعادل و کم‌کالری با فعالیت بدنی، می‌تواند از تحلیل استخوان در زنان مسن جلوگیری کند، حتی در شرایطی که در حال کاهش وزن هستند. این یافته نشان می‌دهد که نوع رژیم غذایی در زمان کاهش وزن، به اندازه میزان کالری دریافتی اهمیت دارد.»

دکتر اندرو فریمن، مدیر پیشگیری قلبی-عروقی و سلامت در مرکز National Jewish Health در دنور که در این تحقیق نقشی نداشته، می‌گوید:«وقتی سبک زندگی‌ای را دنبال می‌کنید که بدن انسان از ابتدا برای آن ساخته شده — یعنی حرکت زیاد و تغذیه‌ای ساده و بر پایه گیاهان — بسیاری از سیستم‌های بدن، از جمله سلامت استخوان، بهبود می‌یابند.»

چرا رژیم مدیترانه‌ای؟

این تحقیق بخشی از آزمایش بالینی PREDIMED-Plus است؛ مطالعه‌ای تصادفی و کنترل‌شده که در ۲۳ مرکز درمانی و بیمارستانی در اسپانیا اجرا شده است. شرکت‌کنندگان ۹۲۴ فرد مسن دارای اضافه وزن یا چاقی و مبتلا به سندرم متابولیک بودند.

نیمی از آن‌ها به رژیم مدیترانه‌ای بدون محدودیت کالری و بدون الزام به ورزش گمارده شدند.
نیم دیگر موظف به پیاده‌روی حداقل ۴۵ دقیقه در روز، شش روز در هفته و انجام تمرینات قدرتی، انعطافی و تعادلی سه روز در هفته شدند. رژیم غذایی این گروه نیز به اندازه ۳۰ درصد از میزان کالری مصرفی معمول آن‌ها کاهش یافت و به‌طور کامل از سبک تغذیه مدیترانه‌ای پیروی می‌کرد.

نتیجه: زنان در این گروه، پس از یک سال و سه سال، بهبود قابل توجهی در تراکم استخوان خود نشان دادند.

گارسیا-گاویلان توضیح می‌دهد:«در حالی که مطالعات پیشین از پروژه PREDIMED-Plus فواید این سبک زندگی برای حفظ توده عضلانی و کاهش وزن را نشان داده بودند، این نخستین پژوهش است که اثبات می‌کند این تغییرات می‌توانند به حفظ تراکم استخوان، به‌ویژه در زنان مسن، کمک کنند.»

رژیم مدیترانه‌ای چگونه از استخوان‌ها محافظت می‌کند؟

رژیم غذایی مدیترانه‌ای سرشار از چربی‌های سالم، ویتامین‌ها، کلسیم و مواد معدنی‌ای است که همگی نقش کلیدی در سلامت استخوان دارند. این رژیم شامل غذاهای گیاهی ساده، میوه‌ها، سبزیجات، غلات کامل، حبوبات، دانه‌ها و مقدار کمی مغزهاست، با تاکید زیاد بر روغن زیتون فرابکر. چربی‌های ناسالم مانند کره، قند، و غذاهای فرآوری‌شده به‌ندرت یا اصلاً در این رژیم مصرف نمی‌شوند.

گوشت قرمز به میزان کم و بیشتر به‌عنوان طعم‌دهنده استفاده می‌شود. مصرف ماهی‌های چرب سرشار از امگا-۳ تشویق می‌شود، در حالی که تخم‌مرغ، لبنیات و مرغ در مقادیر بسیار کمتر از رژیم غربی سنتی گنجانده می‌شوند.

مطالعات متعدد نشان داده‌اند که پیروی از رژیم مدیترانه‌ای می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‌هایی مانند سرطان سینه، زوال عقل، افسردگی، دیابت، کلسترول بالا و کاهش حافظه را کاهش دهد. همچنین این رژیم با سلامت قلب، کاهش وزن و افزایش طول عمر نیز در ارتباط است.

اما چرا این رژیم به حفظ استخوان کمک می‌کند؟

گارسیا-گاویلان می‌گوید:«رژیم مدیترانه‌ای سرشار از مواد مغذی‌ای است که برای سلامت استخوان حیاتی‌اند. مغزها و لبنیات، منابع خوبی از کلسیم، منیزیم و ویتامین D هستند. چربی‌های سالم مانند روغن زیتون به کاهش التهاب کمک می‌کنند.»

او همچنین اضافه می‌کند که آنتی‌اکسیدان‌هایی مانند ویتامین C در میوه‌ها و سبزیجات از سلول‌های استخوانی محافظت کرده و آن‌ها را تقویت می‌کنند. ویتامین‌های مهم دیگر مانند ویتامین K که در سبزیجاتی چون اسفناج یافت می‌شود نیز در ساخت و شکل‌گیری استخوان نقش دارند.«مجموعه این مواد مغذی می‌توانند خطر تحلیل رفتن استخوان را کاهش داده و از حفظ آن در طول زمان حمایت کنند — به‌ویژه با افزایش سن. درک این چارچوب تغذیه‌ای برای حفظ کیفیت زندگی در بلندمدت، ضروری است.»

source

توسط argbod.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *