1
سلولهای T نقشی حیاتی در مبارزهی بدن با سرطان دارند و بهعنوان خط مقدم دفاعی سیستم ایمنی عمل میکنند.
با اینحال، دانشمندان همچنان در حال کشف روشهای مختلفی هستند که سرطان از طریق آنها این سلولهای حیاتی را تضعیف کرده و توانایی آنها را در حمله به تودههای بدخیم محدود میکند.
بررسی اختلال در مدیریت انرژی سلولهای T
در مطالعهای جدید، پژوهشگران مرکز پزشکی دانشگاه آمستردام (Amsterdam UMC) و مرکز سرطان موفیت (Moffitt Cancer Center) نحوهی اختلالی را که لوسمی در مدیریت انرژی سلولهای T بیمار ایجاد میکند، بررسی کردهاند.
یافتههای آنها، بینشهای تازهای در مورد دلیل ضعف پاسخهای ایمنی ارائه میدهد و امکان دستیابی به پیشرفتهای جدید در درمان سرطان را فراهم میکند.
سلولهای T؛ خط دفاعی بدن
سلولهای T را میتوان مانند یک تیم امنیتی خصوصی در بدن تصور کرد که همیشه در حال جستوجوی مهاجمانی مانند ویروسها، باکتریها و حتی سلولهای سرطانی هستند.
این سلولهای ایمنی از مغز استخوان تولید شده، اما در غدهی تیموس (Thymus) بالغ میشوند، از همینرو، نام آنها با حرف T آغاز میشود.
پس از تکمیل فرآیند بلوغ، این سلولها در جریان خون گشت میزنند و به محض شناسایی هر چیزی که به بدن تعلق ندارد، حمله میکنند.
برخی از سلولهای T مانند کارآگاهان عمل کرده و تهدیدات را شناسایی میکنند، در حالی که برخی دیگر وارد فاز تهاجمی شده و سلولهای آلوده را قبل از گسترش مشکل، از بین میبرند.
این سلولها فقط با عفونتها مبارزه نمیکنند، بلکه به سیستم ایمنی کمک میکنند که دشمنان قبلی را به خاطر بسپارد. همین قابلیت، دلیل اصلی مؤثر بودن واکسنها است؛ زیرا آنها سلولهای T را برای شناسایی تهدیدهای خاص آموزش میدهند تا در مواجههی بعدی، واکنش سریعتری داشته باشند.
بحران انرژی در سلولهای T
در این مطالعه، محققان لوسمی لنفوسیتی مزمن (CLL) – شایعترین نوع لوسمی در جهان غرب – را بررسی کردند. آنها دریافتند که تماس سلولهای T با سلولهای لوسمی، باعث ایجاد یک بحران انرژی شدید در این سلولها میشود.
این یافتهها نه تنها نشاندهندهی چالشهای مستمر در درمان این بیماری، بهویژه در بیماران مسن است، بلکه ممکن است مسیرهای جدیدی را برای توسعهی درمانهای موثرتر باز کند.
یکی از ویژگیهای منحصربهفرد این تحقیق، تمرکز بر مدیریت انرژی سلولهای T بود – موضوعی که معمولاً در رقابت برای بهبود توانایی شناسایی سلولهای سرطانی توسط سیستم ایمنی، نادیده گرفته میشود.
از آنجایی که سلولهای T جزء کلیدی در مکانیسم دفاع داخلی بدن هستند، درک چگونگی و چرایی شکست آنها برای بهبود درمانهای سرطانی اهمیت بالایی دارد.
تأمین سوخت برای مبارزه با سرطان
محققان کشف کردند که سلولهای T سالم بلافاصله پس از شناسایی هدف خود، جذب کلسترول و چربی را بهشدت افزایش میدهند.
سوخت حاصل از این فرایند، به این سلولها کمک میکند که تکثیر شده و حملهی خود علیه رشد سلولهای سرطانی را ادامه دهند.
با این حال، هنگامی که سلولهای T در نزدیکی سلولهای لوسمی قرار میگیرند، این توانایی حیاتی خود را از دست میدهند، که در نهایت تأثیر آنها را کاهش میدهد.
این کشف مهم، یافتههای مطالعهی دیگری را که توسط همان تیم انجام شده بود، تایید میکند. در آن تحقیق مشخص شد که در بیماران مبتلا به CLL، میتوکندریها – که انرژی مورد نیاز سلولها را تأمین میکنند – بهدرستی عمل نمیکنند.
این اختلال در عملکرد میتوکندریها، موجب کاهش توانایی سلولهای T در حملهی موثر به سلولهای سرطانی میشود.
احیای سلولهای T برای اثربخشی بیشتر
محققان موفق شدند سلولهای T را مجدداً شارژ کنند تا عملکرد آنها را بهبود بخشند.
آنها با استفاده از یک داروی موجود که مدیریت انرژی سلولها را تحت تأثیر قرار میدهد، توانستند تأثیر درمان CAR T-cell را به میزان قابلتوجهی افزایش دهند. این درمان شامل تغییر جهت سلولهای T بیمار برای حمله به سلولهای سرطانی است.
خاویر پینیلا-ایبارز (Javier Pinilla-Ibarz) پزشک ارشد مرکز سرطان موفیت گفت:
“امیدواریم که این کشف منجر به موفقیت بیشتر درمان CAR T-cell در آینده شود.”
او افزود:
“این کشف ما را یک گام به موفقیت بیشتر در درمان CAR T-cell برای تعداد بیشتری از بیماران نزدیکتر میکند.”
اما مهمتر از همه، این مطالعه امکان بررسی استراتژیهای مشابه را در سایر سرطانها، جایی که سلولهای ایمنی در حفظ حملهی خود دچار مشکل هستند، باز میکند.
با حل بحران انرژی در سلولهای T، این تیم امیدوار است که ایمنیدرمانی را در طیف وسیعتری از سرطانها بهبود بخشد.
افقهای جدید در درمان سرطان
محققان با هدف مقابله با تأثیرات مخرب CLL بر مدیریت انرژی سلولهای T، در حال توسعهی راهحلهایی هوشمندانهتر هستند.
هدف آنها اصلاح ژنهای خاص است تا این سلولهای ایمنی را مقاومتر کنند و عملکرد سوخترسانی و “موتور” انرژی آنها را حفظ کنند.
و این تحقیق محدود به CLL نمیشود؛ در صورت موفقیت، این روش میتواند برای درمان سایر سرطانها نیز مورد استفاده قرار گیرد و اثربخشی ایمنیدرمانی را افزایش دهد.
چرا این تحقیق اهمیت دارد؟
یک آزمایش بالینی بینالمللی نتایج امیدوارکنندهای را نشان داده است که نویدبخش درمانهای موثرتر است.
این تحقیق نشان داد که ترکیب یک دارو که تعداد سلولهای لوسمی را کاهش میدهد، همراه با روشی که سلولهای T را به سمت سلولهای سرطانی جذب میکند، بهطور قابلتوجهی اثر درمان را افزایش میدهد.
این روش در واقع ابتدا سلولهای سرطانی را هدف قرار میدهد تا عملکرد سیستم ایمنی بدن، پیش از تضعیف شدن توسط بیماری، مختل نشود.
این مطالعه، امکان توسعهی درمانهای ترکیبی مؤثرتری را فراهم میکند که میتواند در مبارزه با انواع مختلف سرطانها کاربرد داشته باشد.
آرنون کاتر، استاد هماتولوژی انتقالی در مرکز پزشکی دانشگاه آمستردام، نتیجهگیری کرد که:
“تأثیر سرطان بر متابولیسم سلولهای ایمنی، تأمین انرژی آنها را مختل میکند که برای عملکرد سیستم ایمنی حیاتی است.”
این یافتهها میتوانند به بهبود درمانهای فعلی کمک کرده و ما را یک گام به پیروزی در نبرد علیه سرطان نزدیکتر کنند.
نتایج کامل این مطالعه در مجلهی Blood منتشر شده است.
source