به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایران، شهبازی یکی از شهروندان سنندجی، کیفیت نان اکثر نانواییهای استان را بسیار پایین میداند و میگوید: «کیفیت در حدی است که نان امروز را حتی برای چند ساعت بعد هم نمیتوان مصرف کرد و باید آن را دور انداخت چون دیگر قابل مصرف نیست.»
شیخ احمدی یکی از خبازان سنندجی هم دلیل اصلی بیکیفیتی نان را نامناسب بودن آرد عنوان میکند و میگوید:«قبول دارم که برخی نانوایان کم تجربه هستند و نان را به خوبی نمیپزند اما عدم انگیزه اقتصادی هم باعث شده افراد با تجربه رغبتی برای ادامه کار نداشته باشند.»
او که بیش از 30 سال است نانوایی دارد، اضافه میکند:« در گرمای تابستان پای تنور از صبح تا غروب کار میکنیم اما درآمد مناسبی نداریم. قیمت نان در استانهای همجوار بالاتر است و همین موضوع انگیزه درست کار کردن را از خیلیها گرفته است. البته آردهایی هم که به ما میدهند کیفیت خوبی ندارد و مجبوریم آن را با آرد دیگری مخلوط کنیم که سبب بالا رفتن هزینهها میشود وکسی آن را قبول نمیکند. اگر هم از آرد آزاد استفاده کنیم بازرسان به دلیل استفاده از آرد خارج از شبکه جریمه برایمان در نظر میگیرند.»
نارضایتی مردم کردستان از کیفیت نان
«موسی آرتن» سرپرست اداره کل غله و خدمات بازرگانی کردستان در خصوص علت پایین بودن کیفیت نان میگوید: «این مشکل به دلایل مختلفی رخ میدهد. نحوه آسیاب کردن گندم، شرایط نگهداری آرد، نوع پخت و.. همگی بر کیفیت نان تأثیر دارد اما مهمترین موضوع در استان پایین بودن کیفیت آرد است.» وی ادامه میدهد:« در بررسیهای انجام شده مشخص شده میزان کیفیت آرد در استان پایین است به همین خاطر برای حل این مشکل درخواست گندم وارداتی را ارائه کردهایم. البته از آنجایی که میزان سهمیه گندم وارداتی در استان محدود است کارخانجات آرد آن را با گندمهای دیگر مخلوط کرده و همچنان کیفیت در حد قابل قبول نیست.»
سرپرست اداره کل غله و خدمات بازرگانی کردستان میافزاید: «هر چند کردستان از نظر خرید گندم دومین استان است اما بحث کیفیت متفاوت است. البته مهارت نانوا نیز بسیار تأثیرگذار بوده؛ به همین خاطر در تلاشیم با برگزاری کلاسهای آموزشی بهترین شیوه را به نانوایان استان آموزش دهیم.»
وی با اشاره به دیگر مشکلات حوزه آرد و نان در استان خاطر نشان میکند:« آرد مشمول کالای استاندارد اجباری است و قطعاً باید فرآیند استاندارد رعایت شود. در برخی موارد نیز نانوایان تخلفاتی از جمله پایین بودن وزن نان، گرانفروشی و.. را نیز مرتکب میشوند که در بازرسیهای انجام شده از سوی اداره تعزیرات با آنها برخورد میشود.»
نان کردستان کیفیت لازم را ندارد
«ارسلان ازهاری»، معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منطقهای استاندار کردستان با تأکید بر اینکه تولید آرد و نان باکیفیت از اولویتهای اول استان است، میگوید: «در حال حاضر کیفیت تولید آرد و نان در کردستان مطلوب نبوده و لازم است دستگاههای متولی با برنامهریزیهای لازم نظارت و کنترل واحدهای خبازی دولتی و آزاد پز را تشدید کنند و به صورت ویژه به رفع این مشکل بپردازند.»
وی نان را قوت غالب مردم استان عنوان کرده و میافزاید: «آمار ارائه شده حاکی از پایین بودن کیفیت نان بویژه در شهرستانهای بانه و مریوان است. با توجه به گردشگرپذیر بودن این دو شهرستان، این وضعیت به هیچ عنوان قابل پذیرش نیست.»
ازهاری با تأکید بر ساماندهی واحدهای پخت نان محلی، تصریح میکند:« واحدهای پخت نان محلی و کلانه پز وضعیت مناسبی ندارند و هنوز به صورت شفاف صدور پروانه کسب، نظارت، تعیین محل تهیه آرد، تصویب و ابلاغ نرخنامه این واحدها مشخص نیست که میطلبد این موضوع تعیین تکلیف شود.»
ضرورت تجهیز نانواییها به بونکر آرد
این مقام مسئول ارائه آموزش به خبازان را از موضوعات مهم برای بالا بردن کیفیت نان دانسته و میافزاید: «با توجه به اهمیت این موضوع باید یکی از شروط صدور و تمدید پروانه کسب نانواییها داشتن گواهی فنیحرفهای باشد.»
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منطقهای استاندار کردستان به فراهم کردن سوخت جایگزین برای نانواییها اشاره کرده و میافزاید: «باید شرایط دوگانهسوز بودن واحدهای خبازی استان فراهم شود تا در صورت نیاز از سوخت جایگزین استفاده کنند، ما نیز با پرداخت تسهیلات از این طرح حمایت میکنیم.»
ازهاری ادامه میدهد: «بونکرهای آرد علاوه بر اینکه ظرفیت مناسبی برای جابهجایی ایمن و بهداشتی آرد است، میتواند از عرضه خارج از شبکه و قاچاق آرد در استان جلوگیری کند، بنابراین باید به این سمت حرکت کرده و نانواییهای استان را به بونکر آرد مجهز کنیم.»
عدم فرآوری مناسب مساوی با نان بیکیفیت
«حسین رحیمیان»، مدیرکل تعزیرات حکومتی استان کردستان با تأیید اینکه مردم استان از کیفیت نان رضایت ندارند میگوید: «دلیل اصلی کیفیت پایین را عدم فرآوری مناسب و کمکاری خبازان میدانم به همین خاطر برای نظارت بهتر بر روند تولید و عرضه کارگروهی متشکل از دستگاهها و سازمانهای مسئول در این بخش تشکیل شده است.»
وی با اشاره به چرخه معیوب نظارت و بازرسی از حوزه آرد و نان در استان کردستان، میافزاید:«انتظار میرود که در سایه تشکیل این کارگروه و با عنایت به مطالبه جدی مردم شاهد ارتقای کیفیت نان در استان کردستان باشیم.»
رحیمیان با تأکید بر لزوم توجه به تأمین گندم باکیفیت و تحویل آن به کارخانههای آرد در استان، ادامه میدهد:« با توجه به بررسیهای صورت گرفته، ظاهراً کیفیت گندم در کردستان متوسط و رو به پایین است و به همین دلیل باید با گندم بهتر مخلوط شده و زمینه برای ارتقای کیفیت آرد استان فراهم شود.» وی بر تداوم بازرسی از واحدهای تولید آرد در استان کردستان تأکید کرده و میگوید: «تعزیرات حکومتی در کنار سایر ادارات و سازمانهای مسئول، وظیفه نظارت و بازرسی خود را به صورت جدی دنبال میکند.»
source