یک کارشناس حوزه پولی معتقد است که سیاستگذاران کشور در شرایط تحریمی باید حمایت از معیشت مردم را از راه‌های مختلف، از جمله اختصاص ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی از کالاهای اساسی ادامه دهد. این در حالی است که بخشی از سیاستگذاران دولت چهاردهم وعده تک نرخی شدن ارز را دادند ولی با حذف سامانه نیما در عمل نتوانستند نرخ دلار را کنترل کنند تا نرخ هر دلار آمریکا در آستانه صد هزار تومان قرار بگیرد.

حجت الله فرزانی، کارشناس حوزه پولی، سیاست پولی دولت را این‌گونه توضیح داد: «بانک مرکزی حتی زمانی که بحث تک نرخی کردن ارز هم مطرح بود تاکید داشت که باید برای ارز مورد نیاز کالاهای اساسی فکری کرد. درواقع پیش از بحثهای اخیر نیز از نظر سیاستگذار پولی باید کالاهای اساسی با ارزی ارزان‌تر تامین شوند و اظهارات اخیر آقای عارف هم تاکیدی دوباره بر این مهم است.»

او درباره چرایی توجه به این مساله گفت: «چالش اساسی در هر سیاست کلان اقتصادی دغدغه معیشت خانوارها است و بانک مرکزی هم به سهم خود در حوزه پولی و ارزی چنین مساله‌ای را برای خودش تعریف کرده است. هم اکنون نیز با وجود حذف سامانه نیما، چند نرخ ارز در کشور داریم که نرخ تامین کالاهای اساسی یکی از آن‌ها است.»

او در پاسخ به اینکه پیش از این برخی از مسئولان وعده تک نرخی شدن ارز را می‌دادند ولی اکنون همچنان ارز چند نرخی است گفت: «الزامات خاصی برای تک نرخی کردن ارز وجود دارد. به هر روی تلاشهایی صورت گرفت تا لااقل جهش‌های قیمتی به حداقل برسند. »

فرزانی هشدار داد:‌ «مساله اساسی ارزی کشورمان این است که فعلا محدودیتهای ارزی که با آن دست به گریبانیم وجود خواهد داشت و تا چهار سال دیگر هم حداقل دونالد ترامپ در کاخ سفید حضورز دارد و می‌خواهد فشار حداکثری را دوباره علیه کشورمان اعمال کند. در این شرایط مساله رسیدن به وضعیت ایده‌آل که دست نیافتنی هم به نظر می‌رسد، نیست بلکه مساله اساسی این است که باید منابع محدود شده را به بهترین شکل مدیریت کرد. اعمال دوباره فشار حداکثری به معنای دشوارتر شدن دسترسی به منابع ارزی‌مان خواهد بود. »

این تحلیل‌گر حوزه پولی گفت: «در زمانی که محدودیت منابع تشدید می‌شود، یکی از موثرترین راه‌های جلوگیری از افزایش دامنه مشکلات، جیره بندی کردن منابع موجود است. این اقدام، برای ارز که تقریبا همه اقتصاد ما به نوسانات قیمت آن گره خورده، اهمیت بیشتری دارد. ارز موجود در کشور باید طوری تخصیص یابد که معیشت جامعه را بیش از این دستخوش چالش نکند. »

source

توسط argbod.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *