‌شرق: نشست خبری سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران به روال هفتگی برگزار شد و ‌اسماعیل بقایی‌ به سؤالات رسانه‌های داخلی و خارجی درباره مسائل مرتبط با سیاست خارجی ایران پاسخ داد. بقایی روز دوشنبه و در ابتدای نشست خبری خود، به ارائه گزارشی از فعالیت دیپلماتیک صورت‌گرفته در روزهای اخیر پرداخت و گفت: در روزهای اخیر شاهد وقوع آتش‌بس در غزه بودیم که وزارت خارجه ایران طی بیانیه‌ای نسبت به آن واکنش نشان داد. سخنگوی وزارت خارجه ایران با بیان اینکه کشورها‌ و مردم منطقه عبرت‌ها و درس‌های بسیار مهم و روشنی از تحولات بیش از یک سال گذشته در منطقه گرفته‌اند، با اشاره به جنایت‌های رژیم صهیونیستی در غزه گفت: باید به این موضوع توجه داشت که این جنایت‌ها ممکن نبود مگر با حمایت آمریکا و تعدادی از کشورهای غربی. بقایی با بیان اینکه «آنچه‌ در نهایت حاصل شد، یک شکست و ننگ تمام‌عیار برای رژیم اشغالگر بود»، گفت: آنچه تعیین‌کننده بود، مقاومت مردم فلسطین بود؛ مقاومتی که از درون می‌جوشد و به فرد و گروهی وابسته نیست بلکه از ذات انسانی و خواسته انسانی مردم فلسطین نشئت می‌گیرد و این نویددهنده برای آینده منطقه و تحولات فلسطین خواهد بود. 

مذاکرات موشکی؛ هرگز

او همچنین در پاسخ به سؤالی درباره خبرهای منتشرشده توسط رسانه‌های غربی مبنی بر اینکه اروپا در مذاکرات ژنو خواستار مذاکره درباره موشک‌های بالستیک ایران شده است، گفت:‌ «جمهوری اسلامی ایران درباره توانمندی‌های دفاعی و نظامی خود با هیچ طرفی مذاکره نکرده و نخواهد کرد و اساسا ملت ایران اجازه چنین دادوستدی را به هیچ فرد یا گروهی نمی‌دهد. این مباحث اگر هم طرح شده، پاسخ خود را دریافت کرده و موضع ما روشن است».

واکنش ایران در صورت اجرای مکانیسم ماشه

بقایی درباره خبرها مبنی بر اینکه ایران در پاسخ به تهدید اروپایی‌ها درباره اجرای مکانیسم ماشه، تهدید کرده از ان‌پی‌تی خارج خواهد شد، گفت: این موضوع تازه‌ای نیست. از همان زمان که بحث آن در دولت دوازدهم مطرح شد، ما مشخص کردیم که اگر بخواهند از این اهرم برای فشار یا امتیازگیری سوءاستفاده کنند، واکنش ما هم متناسب و متقابل خواهد بود و یکی از مواردی که صریح گفته شده، این است که با سوءاستفاده از این سازوکار اساسا توجیه و دلیلی برای ماندن ایران در برخی موافقت‌نامه‌های مربوطه وجود ندارد.

 مطالبی که درباره مذاکره با آمریکا بیان شده، نسبتی با موضع رسمی ما ندارد

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه به‌تازگی یکی از مشاوران رئیس‌جمهور صحبت از ضرورت مذاکره مستقیم با آمریکا کرده و اینکه این موضوع به‌زودی انجام خواهد شد؛ آیا این موضع وزارت خارجه نیز هست؟ گفت: موضع وزارت خارجه و دولت در ارتباط با مباحث سیاست خارجی توسط سخنگوهای رسمی آنها بیان می‌شود.

او ادامه داد: مطالبی که بیان شده هیچ نسبتی با موضع رسمی ما ندارد و حدس می‌زنم که نظر شخصی گوینده بوده است. باید در نظر داشت که سیاست خارجی، یک موضوع تخصصی است و هرگونه ساده‌سازی و ساده‌انگاری موضوعات سیاست خارجی ولو با نیت خیر مفید نیست.

ظریف در اجلاس داووس شرکت می‌کند

سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران همچنین در پاسخ به این سؤال که آیا از ایران مقاماتی در اجلاس داووس شرکت می‌کنند و دعوتی در این زمینه از مقامات تهران صورت گرفته است؟ گفت: برای شرکت در اجلاس داووس از وزیر خارجه و معاون راهبردی رئیس‌جمهور دعوت به عمل آمده است و همان‌طور که امروز در اخبار دیدید، آقای ظریف برای شرکت در این اجلاس به داووس سفر کرده‌اند. سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه چرا در نشست داووس آقای ظریف شرکت کرده‌اند و آقای عراقچی در این اجلاس شرکت نکرده‌اند، در حالی که به صورت معمول روال است که وزیر خارجه در این اجلاس شرکت کند، گفت: در سنوات مختلف، مقامات مختلف از کشور در این اجلاس شرکت کرده‌اند و جایگاه آقای دکتر ظریف نیز در ساختار دولت کاملا مشخص و روشن است و حضور ایشان قطعا مؤثر و مفید خواهد بود.

او خطاب به خبرنگار پرسش‌کننده گفت: البته به این موضوع نیز توجه کنید که آقای عراقچی قرار بود برای اجلاس شورای امنیت به نیویورک سفر کنند.

سفر عراقچی به نیویورک به دلیل آتش‌بس در غزه در روزهای اخیر انجام نمی‌شود

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه قرار بود وزیر خارجه برای شرکت در نشست ویژه شورای امنیت به نیویورک برود و آیا این سفر انجام می‌شود؟ گفت: هفته گذشته من اشاره کردم که وزیر خارجه برای شرکت در اجلاس ویژه شورای امنیت در ارتباط با تحولات غرب آسیا با تمرکز بر موضوع غزه به نیویورک سفر خواهند کرد و امروز نیز این نشست برگزار می‌شود، ولی با توجه به تحولات منطقه از‌جمله وقوع آتش‌بس در غزه، مقداری شرایط تغییر کرده و با توجه به اقتضائات زمانی و تحولات رخ‌داده در روزهای اخیر این سفر انجام نمی‌شود.

در معاهده ایران و روسیه بحث FATF مطرح شده است؟

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی در مورد اخبار منتشرشده مبنی بر اینکه در جریان مذاکرات مربوط به معاهده جامع راهبردی بین ایران و روسیه، روس‌ها از ایران خواسته‌اند که هرچه زودتر به FATF بپیوندد و در این معاهده به FATF اشاره شود، گفت: غیرطبیعی نیست در یک روند مذاکراتی که حدود چهار سال طول کشیده است، طرف‌های ذی‌ربط مباحث و نکاتی را مطرح کنند و این چیز غریبی نیست.

بقایی گفت: آنچه مهم است، محصول این مذاکرات است. در حال حاضر متن کامل این معاهده منتشر شده است و شما می‌توانید ببینید که در این معاهده به چه چیزهایی اشاره شده است.

ساختمان شرکت نفت ایران در هلند به خاطر موضوع کرسنت توقیف شده است؟

بقایی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه گفته می‌شود ساختمان شرکت نفت ایران در هلند به خاطر موضوع کرسنت توقیف شده است، گفت: این خیلی دقیق نیست و به این شکل نبوده است. با توجه به اینکه این پرونده از سوی مرکز حقوقی ریاست‌جمهوری و شرکت ملی نفت پیگیری می‌شود، از آنها در این ارتباط سؤال بپرسید، بهتر خواهد بود.

حماس و جریان مقاومت یک حرکت ریشه‌دار در قلب مردم فلسطین است 

سخنگوی وزارت خارجه ایران در پاسخ به این پرسش که گفته می‌شود بعد از توافق آتش‌بس، حماس حکمرانی بر غزه نخواهد داشت، خطاب به خبرنگار پرسش‌کننده گفت: باید این موضوع را از طرف‌های ذی‌ربط موافقت‌نامه بپرسید، ولی آنچه مشخص است حماس و جریان مقاومت یک حرکت ریشه‌دار در قلب مردم فلسطین است و هیچ‌کس‌ نمی‌تواند نفوذ و تأثیر حضور حماس در آینده فلسطین را نادیده بگیرد.

وزارت خارجه دیدگاه‌های خود را درباره FATF در اختیار مقامات قرار می‌دهد

بقایی همچنین در پاسخ به سؤال دیگری در با ارتباط با موضوع FATF گفت: این موضوع در مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی می‌شود و ما نیز به‌عنوان وزارت خارجه، دیدگاه‌های خود را بر اساس یافته‌های کارشناسی در اختیار مقامات تصمیم‌گیر قرار می‌دهیم.

در ۱۶ ماه اخیر شاهد تلاش‌های ایران برای توقف جنایت‌های رژیم صهیونیستی بودیم

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سؤال دیگری درباره نقش‌آفرینی ایران در آتش‌بس در غزه اظهار کرد: در ۱۶ ماه اخیر شاهد تلاش‌های ایران برای توقف جنایت‌های رژیم صهیونیستی در بُعد دیپلماتیک در سطح چندجانبه مانند نقش‌آفرینی در سازمان همکاری اسلامی، سازمان ملل و در سطح دوجانبه از طریق رایزنی با کشورهای دخیل در امور مذاکراتی مربوط به این موضوع و دوستان فعال‌مان در موضوع فلسطین بودیم. بقایی همچنین گفت: در نظر ما آتش‌بس به این معناست که در طرح امحای فلسطین، توقف ایجاد شد. ایران با باور به اینکه راه نجات مردم فلسطین و تحقق حق تعیین سرنوشت، مقاومت و بهره‌گیری از همه توانمندی‌های ذاتی خودشان است، به حمایت از مقاومت ادامه داد و حفظ روحیه مقاومت در کنار حفظ همدلی و انسجام میان همه گروه‌ها و احزاب فلسطینی در غزه و کرانه باختری و سایر اجزای مقاومت، رژیم صهیونیستی را وادار کرد به آتش‌بس تن دهد.

مواضع ضدایرانی سوئد غیر‌قابل قبول است

سخنگوی وزارت خارجه ایران در ارتباط با موضع‌گیری‌های اخیر مقامات سوئدی علیه ایران گفت: این مواضع تعجب‌برانگیز و غیر‌قابل قبول است و این نوع اظهارات فرافکنانه و ناموجه بدون ارائه هیچ سندی در عرف دیپلماتیک قابل قبول نیست و ما اعتراضات خود را به مقامات سوئدی در این زمینه اعلام کردیم.

ایلان ماسک نقشی در آزادی خبرنگار ایتالیایی نداشت

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به این سؤال که شاهد موضع‌گیری‌های ایلان ماسک در قبال آزادی خبرنگار ایتالیایی از ایران و تأیید او مبنی بر نقش‌آفرینی‌اش در این زمینه بودیم، در حالی که ایران و ایتالیا‌ این موضوع را تکذیب کرده‌اند، ولی چرا ایلان ماسک چنین موضعی را گرفته است؟ گفت: چرایی این موضوع را از خود ایشان بپرسید.

او گفت: موضع ما روشن است، ما این موضوع را تکذیب کردیم و دیگرانی هم که موضع گرفتند، موضع‌شان در راستای تأیید مواضع ما بود.

درگیرکردن سایر کشورها در منازعه اوکراین سیاست بسیار مخربی است

بقایی درباره امکان گفت‌وگوهای ایران و اروپا درباره اوکراین گفت: این موضوع، سابقه‌ای طولانی دارد و همان زمان که اتهاماتی درباره نقش ایران در منازعه اوکراین مطرح شد، ما اعلام آمادگی کردیم با اوکراین و طرف‌هایی که چنین ادعاهایی را مطرح کرده‌اند، صحبت کنیم. این موضع در نشست‌های مختلف با طرف‌های اروپایی تکرار شده است.

او تصریح کرد: درگیرکردن سایر کشورها به صورت ناروا در منازعه اوکراین سیاست بسیار مخربی است. اتهام‌های مربوط به دخالت ایران را رد کردیم و در مواردی هم که اروپایی‌ها این مسائل را بیان کردند، صریح و شفاف آن را رد و اعلام کردیم اگر واقعا سند و مدرکی وجود دارد، درباره آن گفت‌وگو کنیم. در گفت‌وگوهای اخیر ژنو هم این بحث مطرح شد و دوطرف نکات و مواضع خود را بیان کردند.

فرانسه درباره قتل ۲ شهروند ایرانی پاسخ‌گو باشد

سخنگوی وزارت خارجه در ارتباط با آخرین پیگیری‌ها درباره پرونده قتل دو شهروند ایرانی در فرانسه گفت: همواره تأکید کرده‌ایم که پیگیری حقوق اتباع ایرانی در دستور کار وزارت خارجه است و موضوع اشاره‌شده نیز از سوی وزارت خارجه و سفارت ایران در فرانسه همچنان در حال پیگیری است. بقایی ادامه داد: هنوز اطلاعات قانع‌کننده و کافی در مورد ماهیت قتل از سوی مقامات فرانسه به ما اعلام نشده و باید مشخص شود که ماهیت این اقدام و قتل چه بوده است. ما انتظار داریم مراجع ذی‌ربط فرانسه در این زمینه هرچه زودتر پاسخ‌گو باشند و اطلاعات کافی و قانع‌کننده‌ای ارائه کنند.

 مذاکره، فقط درباره موضوع هسته‌ای بوده است

او در ادامه این نشست خبری گفت: ما با سه کشور اروپایی درباره موضوعات مختلف که مورد نظر هر یک از طرفین باشد، گفت‌وگو می‌کنیم. درباره مسائل منطقه، ما انتقادات جدی به رویکرد کشورهای اروپایی داریم؛ نمونه خیلی روشن آن حمایت هر یک از سه کشور اروپایی (انگلیس، فرانسه و آلمان) از رژیم صهیونیستی در ۱۶ ماه گذشته است. این موارد را بسیار صریح و شفاف بیان کردیم، یا درباره مسائل مرتبط با سوریه و اوکراین. سخنگوی دستگاه دیپلماسی ایران با بیان اینکه «این مسائلی است که در هر گفت‌وگویی با طرف‌های اروپایی مطرح می‌شود و ما نظرات خود را بیان می‌کنیم»، گفت: اما ‌‌چیزی که مشخص است، این است که مذاکره به معنای گفت‌وگو درباره داد‌و‌ستد امتیاز یا تصمیم‌گیری درباره موضوعات مشخص در معنای شناخته‌شده آن، تنها درباره موضوع هسته‌ای بوده است؛ بنابراین تناقضی درباره موضع وزارت خارجه وجود ندارد.

 

امیدواریم سیاست‌های آمریکا مبتنی بر حقوق بین‌الملل باشد

سخنگوی دستگاه دیپلماسی ایران درباره انتظارات تهران از دولت آینده آمریکا گفت: ما امیدواریم چهار سال بعد، قضاوتی که الان درباره چهار سال گذشته وجود دارد، وجود نداشته باشد و رویکردها و سیاست‌های آمریکا، واقع‌گرایانه و مبتنی بر حقوق بین‌الملل و احترام و منافع و خواسته‌های ملت‌های منطقه ازجمله ایران باشد.

دولت بایدن یکی از بدترین عملکردها را در ۶۰ سال گذشته داشت

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی درباره عملکرد دولت دموکرات بایدن در چهار سال گذشته گفت: در سطح منطقه‌ای فکر می‌کنم دولت دموکرات آمریکا یکی از بدترین عملکردها را در ۶۰ سال گذشته یا بیشتر آن داشت؛ چراکه ۱۶ ماه آخر عمر این دولت بیشتر مصروف حمایت همه‌جانبه از یک نسل‌کشی در منطقه ما شد و حصول توافق آتش‌بس در آخرین روزهای حاکمیت این دولت نیز معنادار است، زیرا برخی معتقدند اگر این دولت ادامه پیدا می‌کرد، شاید باز هم این نسل‌کشی ادامه داشت. بقایی با بیان اینکه این عملکرد به‌عنوان یک نقطه تاریک و لکه ننگ در ذهن مردم منطقه ما به‌ویژه مردم فلسطین، لبنان و… باقی خواهد ماند، گفت: در سطح دوجانبه نیز متأسفانه در این چهار سال اقدامات ایذائی دولت آمریکا ادامه پیدا کرد و در رابطه با مذاکرات مربوط به احیای توافق هسته‌ای به‌هیچ‌وجه جدیتی از سوی آنها دیده نشد و تحریم‌های ظالمانه علیه ملت ایران ادامه پیدا کرد.

 

source

توسط argbod.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *