کارشناس دانمارکی در گفتگو با آنا تشریح کرد؛

رویکرد نامتعارف ترامپ در قبال متحدان  آیا گرینلند به آمریکا می‌رسد؟

کارشناش مسائل اروپای مرکزی و دانمارک با تاکید بر رویکرد غیر متعارف ترامپ در رابطه با متحدان نزدیک خود گفت: مردم و دولت دانمارک با واگذاری گرینلند به آمریکا مخالف هستند و مسئولان دانمارک نیز معتقدند که سرنوشت گرینلند باید در گرینلند تعیین شود.

خبرگزاری آنا_ مهدی لطیفی؛ دونالد ترامپ با پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده بار دیگر کنترل امور دولتی در ایالات متحده را در دست گرفت. هر چند که در دوره قبلی ریاست جمهوری ترامپ ایالات متحده و حتی جهان اتفاقات و چالش‌های عجیبی را تجربه کردند، اما این داستان گویا در این دوره از ریاست جمهوری او رنگ جدید به خود گرفته است. 

چالش‌های جهانی با آمریکا اگر در دوره قبلی ریاست جمهوری ترامپ به مسائلی از جمله خروج آمریکا از برخی معاهده‌های بین‌المللی از جمله معاهده‌های محیط زیستی، اختلافات با کشور‌هایی همچون چین بر سر اعمال تعرفه و پرداخت هزینه‌های سازمان‌هایی مثل سازمان ملل و ناتو ختم می‌شد. در این دوره ترامپ پا را فراتر گذاشته و به دنبال جاه‌طلبی آشکار در آمریکای شمالی است که تمامیت ارضی کشور‌ها از جمله کاناددا و دانمارک را نشانه گرفته است.

البته ترامپ در اولین دوره ریاست جمهوری خود نیز ایده خرید گرینلند را مطرح کرده بود. اما این بار گویا داستان کمی جدی است. استدلال وی این است که کنترل آمریکا بر گرینلند یک موضوع «امنیت ملی» است. جمهوری‌خواهان کنگره نیز پیش‌نویس طرحی را تهیه کرده‌اند که به ترامپ اجازه می‌دهد با دانمارک «برای خرید» این جزیره مذاکره کند.

اما برای بررسی بیشتر و دقیق‌تر این موضوع، خبرنگار آنا در راستای بررسی چرایی تمایل ترامپ برای به دست آوردن گرینلند گفتگویی را با «استاین یاکوبسن» کارشناس مسائل دانمارک مستقر در کپنهاگ انجام داده است که مشروح آن را در ادامه می‌خوانید. 

همانطور که خودتان هم اشاره کردید، اظهارات اخیر دونالد ترامپ در مورد گرینلند واقعاً جذاب است که باید در مورد آن صحبت کرد؛ بنابراین اولین سوال من این است که چرا گرینلند برای دونالد ترامپ اهمیت دارد است؟ 

سوال بسیار خوبی است. مشخصا من هم نمی‌دانم دونالد ترامپ چه فکری می‌کند، اما احتمالا گرینلند به دلیل موقعیت استراتژیک و منابع طبیعی فراوانش توجه ترامپ را به خود جلب کرده است. این جزیره پهناور قطب شمال در امتداد کوتاه‌ترین مسیر از اروپا به آمریکای شمالی قرار دارد و همین موضوع آن را به نقطه‌ای بسیار مهم برای سیستم هشدار موشکی ایالات متحده تبدیل می‌کند؛ بنابراین این جزیره برای ایالات متحده اهمیت نظامی بسیار زیادی دارد. علاوه بر این، گرینلند با توجه به مواد معدنی و همچنین نفت و گاز طبیعی که دارا است یک منطقه غنی از منابع طبیعی است؛ هر چند که هیچ کدام از این منابع توسعه نیافته‌اند و توسعه دادنشان نیز کار چندان راحتی نیست.

اما نکته‌ای به نفع آمریکا وجود دارد آن‌هم اینکه برای ایالات متحده که به دنبال اتکای کمتر به مواد معدنی از چین است گرینلند می‌تواند بسیار مهم باشد. بنابراین، این دو دلیل می‌تواند چرایی علاقه ترامپ به خرید گرینلند را توجیه کند. هر چند که از نظر قانونی واقعاً امکان پذیر نیست و به طور قاطعانه توسط گرینلند و دانمارک رد شده است. 

همانطور که می‌دانید دونالد ترامپ در اظهارات خود امکان استفاده از نیروی نظامی را رد نکرده است. به نظر شما در صورت استفاده از نیروی نظامی توسط آمریکا، آیا درگیری نظامی بین دو کشور، یعنی آمریکا و دانمارک رخ خواهد داد و اگر پاسخ مثبت است، واکنش جامعه جهانی و به ویژه اتحادیه اروپا چه خواهد بود؟

سوال خوبی است و این نکات بسیار مهم هستند. به نظرم مهم است ابتدا تأکید کنیم که او نگفته است که از نیروی نظامی استفاده می‌کند، اما این ایده را رد هم نکرده است. اما  معاون وی، «جی دی ونس» بعدا در اینباره گفت که او قبلاً ایده استفاده از نیروی نظامی را رد کرده است.

اما اگر واقعا ترامپ این کار را بکند، قطعا با واکنش جامعه بین‌المللی مواجه می‌شود. منظورم این است که هم آمریکا و هم دانمارک عضو ناتو هستند و گرینلند نیز از طریق دانمارک عضو ناتو است. بنابراین، جنگیدن دو عضو ناتو با یکدیگر با نیروی نظامی اتفاق ناخوشایندی است؛ هر چند که به نظر این اتفاق سناریویی محتمل نیست، اما من هم متخصص نظامی نیستم و نمی‌توانم بگویم که حتما این اتفاق خواهد افتاد یا نه. از طرفی استفاده از قوای نظامی برای به دست آوردن گرینلند نیز به نوعی مغایر با قوانین بین‌المللی است و اصل تعیین سرنوشت را که مدعی است مردم باید حق تعیین وضعیت سیاسی خود را داشته باشند نقض می‌کند. بنابراین، بسیار جالب خواهد بود که ببینیم وقتی دونالد ترامپ واقعاً در ۲۰ ژانویه رئیس جمهور می‌شود، چه اتفاقی خواهد افتاد. فکر می‌کنم همه ما مشتاقانه منتظر هستیم تا ببینیم چه اتفاقی می‌افتد. بسیار جالب خواهد بود. 

 ایران در حال حاضر از تحریم‌هایی رنج می‌برد که اکثر آنها توسط ایالات متحده به صورت یکجانبه بر ایران تحمیل شده است. آیا فکر می‌کنید در صورت عدم موافقت دانمارک برای واگذاری گرینلند به ایالات متحده، کشور شما با تحریم و به ویژه تحریم‌های اقتصادی مواجه خواهد شد؟

خب ترامپ وقتی گفت که مداخله نظامی یا استفاده از نیروی نظامی را منتفی نمی‌دانم، همچنین گفت که تحریم‌های اقتصادی را هم رد نمی‌کنم. اما نمی‌دانم واقعاً این کار را انجام خواهد داد یا نه؛ منظورم این است که او گفت که بر بسیاری از کشور‌ها تعرفه وضع خواهد کرد و باید دید چه اتفاقی خواهد افتاد. بدیهی است که تحریم بر اقتصاد دانمارک ضربه می‌زند. ما شرکت‌های بزرگ بین‌المللی زیادی در دانمارک داریم، از جمله شرکت داروسازی نووو نوردیسک و شرکت حمل‌ونقل مرسک. خب همانطور که گفتم این شرکت‌ها ردپای بین‌المللی دارند؛ برای مثال شرکت داروسازی نووو نوردیسک فقط در ایالات متحده سالانه تولید قابل توجهی دارد؛ بنابراین ضربه زدن به چنین شرکت‌هایی با تعرفه‌ها و تحریم نیز چندان آسان نیست. اما، دوباره تاکید می‌کنم که باید ببینیم چه پیش می‌آید او می‌گوید که بر بسیاری از کشور‌های دیگر نیز تعرفه وضع خواهد کرد.

 

در آخرین دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ، او چالش‌های زیادی در سطح ملی یا بین المللی داشت. آیا فکر می‌کنید نگرش او در مورد گرینلند یا کشوری مانند کانادا برای ارتقای وجهه ملی یا بین المللی او است یا چیز دیگری؟

برخی ممکن است این اتفاق را به‌عنوان رویکرد غیرمتعارف در سیاست خارجی تصور کنند. نوع تعامل با کشور‌ها مطمئناً روشی برای شناخت طرف مقابل است و با این طرز تعامل با کشور‌های دیگر به نوعی آن چیزی که قبلاً  به عنوان گفتمان دیپلماتیک مرسوم بود تغییر کرده است. دولت دانمارک  هم گفته است که درخواست ملاقات با ترامپ را داده است، هر چند که انتظار ندارند به این زودی این اتفاق بیفتد. 

مردم و دولت شما از اظهارات ترامپ چه برداشتی داشتند؟

در سال ۲۰۱۹ نیز این اظهارات را از جانب ترامپ تجربه‌کرده‌ایم؛ در آن سال‌ها نیز او گفت که می‌خواهد گرینلند را بخرد. اما این بار، به دلایلی که نمی‌توانم توضیح دهم این موضوع کمی جدی‌تر به نظر می‌رسد. اما من فکر می‌کنم که برای بسیاری از افراد در دانمارک نیز این خبر‌ها و این حرف‌ها تعجب برانگیز بود.

البته با اشاره به درخواست گرینلند برای جدایی باید تاکید کنم که تمایل گرینلند برای استقلال از دانمارک چیز جدیدی نیست. مردم گرینلند برای مدت زیادی خواهان استقلال هستند و این به گذشته  و اتفاقات دردناک مشترک بین گرینلند و دانمارک برمی‌گردد که برای مردم گرینلند بسیار دردناک است. بنابراین، این موضوع قطعاً بحث‌های جدیدی را برانگیخته است و به همین ترتیب نیز علاقه زیادی به بحث درباره آینده گرینلند و روابط آن با دانمارک و ایالات متحده وجود دارد. با این حساب بسیار جالب خواهد بود که ببینیم در آینده چه اتفاقی خواهد افتاد.

امسال انتخاباتی در گرینلند برگزار خواهد شد و مسئله استقلال طلبی گرینلند در دستور کار است؛ بنابراین فکر نمی‌کنم گرینلندی‌ها بخواهند مستقل شوند و سپس بخشی از ایالات متحده باشند. این کمی عجیب است، اما، کسی نمی‌داند چه اتفاقی خواهد افتاد؟ فقط آنچه نخست وزیر دانمارک گفته است این است که آینده گرینلند باید در گرینلند تعیین شود. او این را بسیار واضح بیان کرده است، در حالی که سعی می‌کند روابط نزدیک با ایالات متحده و اهمیت آن را نیز در نظر بگیرد. پس دولت دانمارک از موضع خود مطمئن است و این موضع دارا بودن یک قلمرو خودمختار و تحت کنترل دانمارک است، در حالی که الزامات نزدیکترین متحد دانمارک  نیز جدی گرفته می‌شود؛ بنابراین موضوع بسیار حساسی است و فکر نمی‌کنم دولت دانمارک از این اظهارات ترامپ خوشحال باشد.

 

source

توسط argbod.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *