1
در گزارش آینده مشاغل ۲۰۲۵ از سوی مجمع جهانی اقتصاد (WEF)، پیشبینی شده است که تحولات بازار کار تا سال ۲۰۳۰، ۲۲ درصد از مشاغل را تحت تاثیر قرار خواهد داد. براساس این گزارش، بیشترین افزایش در مشاغل مربوط به کارگران کشاورزی، پیکها و کارگران ساختمانی خواهد بود.
گزارش منتشر شده توسط مجمع جهانی اقتصاد، اطلاعات مهمی در مورد آینده مشاغل ارائه میدهد. بررسیهای انجام شده در ترکیه در همکاری با «توسید» و «دانشگاه سابانچی» نشان میدهد که تحولات بازار کار تا سال ۲۰۳۰ میتواند ۲۲ درصد از مشاغل را تحت تاثیر قرار دهد.
این گزارش که با مشارکت بیش از هزار شرکت جهانی تهیه شده، به بزرگترین مانع پیش روی تحولات دنیای کسبوکار در حال حاضر اشاره میکند که همان شکاف مهارتی است. 63 درصد از کارفرمایان، کمبود مهارتها را بزرگترین چالش خود میدانند و پیشبینی میشود که حدود 40 درصد از مهارتهای مورد نیاز در مشاغل کنونی تغییر کند. در حالی که تقاضا برای مهارتهای فنی در زمینههای هوش مصنوعی، دادههای بزرگ و امنیت سایبری به سرعت در حال افزایش است، مهارتهای انسانی مانند تفکر خلاق، تابآوری، انعطافپذیری و چابکی نیز همچنان اهمیت حیاتی دارند. در بازار کار به سرعت در حال تغییر، انتظار میرود که ترکیب این دو نوع مهارت به یک مجموعه مهارتی ضروری تبدیل شود.
مشاغل پیشرفته و همچنین بخشهای اساسی مانند مراقبت و آموزش، انتظار میرود که بیشترین رشد شغلی را تا سال 2030 تجربه کنند. پیشرفتهای حاصل در زمینههای هوش مصنوعی و انرژیهای تجدیدپذیر نیز بازار کار را بازسازی کرده و تقاضا برای بسیاری از مشاغل نیازمند تخصص یا تکنولوژی را افزایش میدهد.
مشاغلی که بیشترین رشد شغلی را در سال ۲۰۳۰ خواهند داشت: کارگران کشاورزی، پیکها و کارگران ساختمانی…
مشاغل پیشرفته مانند کارگران کشاورزی، پیکها و کارگران ساختمانی، پیشبینی میشود که در سال ۲۰۳۰ بیشترین افزایش شغل را تجربه کنند. همراه با روندهای جمعیتی و افزایش تقاضا در بخشهای اساسی، پیشبینی میشود که رشد قابل توجهی برای کارکنان بخش مراقبت مانند پرستاران و همچنین حرفهایهای حوزه آموزش وجود داشته باشد. از سوی دیگر، مشاغلی مانند صندوقداران و دستیاران اداری که قبلاً در حال کاهش هستند، تحت تأثیر تحولی که هوش مصنوعی تولیدی ایجاد کرده، ممکن است دستخوش تغییر شوند، به ویژه طراحی گرافیک.
بزرگترین مشکل، شکاف مهارتی!
شکاف مهارتی، که به عنوان بزرگترین عامل چالشزا در تحولات بازار کار جهانی شناخته میشود، توسط 63 درصد از کارفرمایان به عنوان اصلیترین مانع برای آمادهسازی به سوی آینده مطرح شده است. در سناریویی که نیروی کار جهانی به صورت 100 نفر نمایش داده میشود، پیشبینی میشود که 59 نفر از این افراد باید تا سال 2030 مهارتهای خود را بهروز کرده یا مهارتهای جدیدی کسب کنند. با این حال، پیشبینی میشود که 11 نفر از این افراد نتوانند به امکانات آموزشی دسترسی پیدا کنند. این موضوع نشان میدهد که در میانمدت، بیش از 120 میلیون کارمند در معرض خطر از دست دادن شغل خواهند بود.
رشد اقتصادی کند، ۶ میلیون شغل را تا سال ۲۰۳۰ از بین خواهد برد
افزایش هزینههای زندگی به عنوان یکی از عوامل اصلی تحول در بازار کار به شمار میآید. نیمی از کارفرمایان پیشبینی میکنند که افزایش هزینهها مدلهای کسبوکار را دچار تغییر خواهد کرد. با وجود کاهش تورم جهانی، فشارهای قیمتی و رشد اقتصادی کند پیشبینی میشود که تا سال 2030، 6 میلیون شغل در سطح جهانی از بین بروند.
تحول مدلهای کسبوکار با فناوریهای انرژی در ترکیه
انتظار میرود که دسترسی دیجیتال گسترده در دوره 2025-2030 تحولات قابل توجهی در بازار کار ترکیه ایجاد کند. این موضوع راه را برای پذیرش بیشتر فناوریهایی مانند هوش مصنوعی و رباتیک در شرکتهای فعال در ترکیه هموار خواهد کرد. علاوه بر این، 60 درصد از شرکتهای ترکیهای پیشبینی میکنند که فناوریهای انرژی مدلهای کسبوکار را دچار تغییر خواهند کرد. این انتظارات در فهرست مشاغلی که پیشبینی میشود در این کشور بیشترین رشد را داشته باشند، نمایان میشود: مهندسان رباتیک، مهندسان انرژیهای تجدیدپذیر و کارشناسان خودروهای خودران و برقی، مشاغلی هستند که پیشبینی میشود در دوره آینده برجسته شوند.
کارفرمایان پیشبینی میکنند که تا سال 2030، 44 درصد از مهارتهای مورد نیاز در مشاغل ترکیه تغییر خواهد کرد؛ این درصد بالاتر از متوسط جهانی 39 درصد است.
source