ساعت 24 – به نظر میرسد افزایش نرخ ارز رسمی و راهاندازی سامانه ارز توافقی در آذرماه تصمیمی بوده که از ستاد اقتصادی دولت خارج شده که معاون اول رئیس جمهور در آن عضو نیست.
به گزارش تسنیم، چندی قبل محمدرضاعارف، معاون اول رئیسجمهور، با اشاره به زمان بندی غلط اجرای سیاست جدید، اعلام کرد که تکنرخیسازی ارز سیاست کلان دولت است و این سیاست پیشتر در دولت اصلاحات اجرا شده و نتایج موفقی بههمراه داشته است، به طور ضمنی به شکست گام اول این طرح بهدلیل زمانبندی غلط در اجرا اشاره کرد. عارف در سخنان چند روز گذشته خود گفته بود: «بله، شاید در گام اول اشکالاتی در زمان اجرای تکنرخیسازی ارز داشتیم که قبول میکنیم.»
بههرترتیب این اذعان، هرچند دیرهنگام، نقطه مثبتی است؛ چرا که برای نخستین بار، یک مقام ارشد دولت به اشکالات اساسی در اجرای این طرح اذعان کرده است.
پشت پرده اذعان عارف به زمان بندی اشتباه سیاست جدید ارزی چیست؟
مکانیزم پخت و پز تصمیمات در دولت معمولا از 9 کمیسیون تخصصی که ذیل دفتر دولت تعریف می شوند، میگذرد. این کمیسیونها که زیر نظر معاون اول رئیس جمهور شکل میگیرند و به رد و بدل بحثهای کارشناسی جهت تصمیم سازی دولت تشکیل می شوند. این کمسیونها عبارتند از:
کمسیونهای اقتصاد، علم و فناوری، زیربنایی، سیاسی امنیتی، برنامه و بودجه، عمران و مسکن و….. همچنین هر کمیسیون جلسات اصلی و فرعی دارد که در جلسات اصلی شخص وزرا حضور دارند و در جلسات فرعی مدیرکلها و معاونان وزارت خانهها اغلب حضور دارند.
ستاد اقتصاد یا شورای اقتصاد در موازات کمیسیونهای تخصصی اقتصاد
اما جدا از کمیسیونهای تخصصی، یک شورایی از دولت اول روحانی با تلاشهای نهاوندیان تشکیل شد که تصمیم گیری در خصوص برخی سیاستهای اقتصادی در آن صورت میگیرد. این شورا، که شورای اقتصاد یا ستاد اقتصادی دولت نام گذاری شده، معمولا دوشنبهها جلسه دارد و متشکل از وزیر اقتصاد، رئیس سازمان برنامه، رئیس بانک مرکزی، وزیر صمت و برخی از مسئولین اقتصادی دولت است.
لازم به ذکر است، تصمیم گیری در خصوص افزایش نرخ رسمی ارز در ستاد اقتصادی یا همان شورای اقتصاد گرفته شده بود. گفتنی است با توجه به اینکه معاون اول رئیس جمهور عضو این ستاد اقتصادی نیست، به نظر میرسد اذعان عارف به زمان بندی اشتباه اجرای این سیاست حاکی از بی اطلاعی وی از اتخاذ سیاست ارزی جدید بوده است.
source