به گزارش سلامت نیوز به نقل از healthcentral، تحقیقات نشان می‌دهد افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ معمولاً سطح پایین‌تری از ویتامین C در بدن دارند. در این مطلب می‌خوانید که چه مقدار ویتامین C نیاز دارید، چه فوایدی دارد و چه زمانی باید به فکر مصرف مکمل باشید.

ارتباط دوطرفه ویتامین C و دیابت

اگر به دیابت نوع ۲ مبتلا باشید، احتمالاً کنترل کربوهیدرات‌ها همیشه در اولویت شماست؛ چون مقدار و نوع کربوهیدرات مصرفی تأثیر مستقیمی بر قند خون دارد. اما در کنار آن، بعضی ریزمغذی‌ها نیز نقش مهمی در مدیریت دیابت و پیشگیری از عوارض آن دارند که ویتامین C یکی از مهم‌ترین آن‌هاست.

جالب است بدانید که سطح ویتامین C در خون افراد مبتلا به دیابت اغلب پایین است. در یک مطالعه مشخص شد که ۹۵ درصد مبتلایان به دیابت نوع ۲ دچار کمبود این ویتامین هستند. اما چرا ویتامین C این‌قدر مهم است؟

ویتامین C نقش اساسی در موارد زیر دارد:

  • تولید کلاژن (برای سلامت پوست، عضلات، استخوان‌ها و بافت‌های همبند)

  • مقابله با رادیکال‌های آزاد

  • تقویت سیستم ایمنی

  • افزایش جذب آهن

دکتر «دوایت تاولر»، متخصص غدد می‌گوید:«دریافت کافی ویتامین C برای سلامت بدن بسیار حیاتی است، به‌ویژه در افراد دیابتی، چون می‌تواند به کاهش عوارض قلبی، استخوانی و مشکلات ترمیم زخم کمک کند.»

چرا سطح ویتامین C در دیابتی‌ها پایین است؟

چند عامل مهم در این موضوع نقش دارد:

  • چربی احشایی شکمی باعث افزایش التهاب و استرس اکسیداتیو می‌شود و بدن برای خنثی‌سازی آن، ویتامین C بیشتری مصرف می‌کند.

  • اضافه‌وزن باعث رقیق شدن سطح ویتامین C در بدن می‌شود.

  • آسیب کلیوی ناشی از دیابت می‌تواند دفع ویتامین C را افزایش دهد.

فواید بالقوه ویتامین C برای افراد دیابتی

۱. کمک به کنترل قند خون

اگرچه انجمن دیابت آمریکا تأکید می‌کند که هیچ مکملی جایگزین درمان دیابت نیست، اما شواهد علمی نشان می‌دهد که ویتامین C می‌تواند حساسیت به انسولین را افزایش داده و به تنظیم بهتر قند خون کمک کند.
مطالعات نشان داده‌اند که این ویتامین ممکن است باعث کاهش موارد زیر شود:

هرچند هنوز برای توصیه رسمی به‌عنوان درمان مستقل، تحقیقات بیشتری لازم است.

۲. محافظت از قلب و عروق

افراد مبتلا به دیابت دو برابر بیشتر در معرض سکته قلبی و مغزی هستند. ویتامین C با:

  • کمک به کنترل فشار خون

  • افزایش تولید نیتریک اکسید برای گشاد شدن رگ‌ها

  • کاهش آسیب رادیکال‌های آزاد به عروق

می‌تواند نقش محافظتی مهمی برای قلب داشته باشد.

۳. محافظت از چشم، کلیه و اعصاب

قند خون بالا باعث آسیب به رگ‌های کوچک و بزرگ بدن می‌شود که نتیجه آن می‌تواند موارد زیر باشد:

  • رتینوپاتی (آسیب چشم)

  • نفروپاتی (آسیب کلیه)

  • نوروپاتی (آسیب اعصاب)

به دلیل خاصیت آنتی‌اکسیدانی و ضدالتهابی ویتامین C، این ویتامین می‌تواند تا حدی مانع پیشرفت این آسیب‌ها شود.

چه مقدار ویتامین C نیاز داریم؟

مقدار توصیه‌شده روزانه (RDA):

  • مردان: ۹۰ میلی‌گرم

  • زنان: ۷۵ میلی‌گرم

  • بارداری: ۸۵ میلی‌گرم

  • شیردهی: ۱۲۰ میلی‌گرم

اما تحقیقات نشان می‌دهد افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ به حدود ۱.۵ برابر این مقدار نیاز دارند؛ یعنی حداقل ۱۲۵ میلی‌گرم در روز و ترجیحاً ۲۰۰ میلی‌گرم در روز برای رسیدن به سطح مطلوب بدن.

منابع غذایی عالی ویتامین C:

  • ۱ لیوان توت‌فرنگی: ۸۹ میلی‌گرم

  • ۱ عدد کیوی: ۵۶ میلی‌گرم

  • ۱ لیوان بروکلی پخته: ۱۲۵ میلی‌گرم

  • ۱ لیوان فلفل دلمه‌ای قرمز: ۲۱۳ میلی‌گرم

مصرف ۵ واحد متنوع میوه و سبزی در روز به‌راحتی بیش از ۲۰۰ میلی‌گرم ویتامین C تأمین می‌کند.

در صورتی که دریافت غذایی کافی نباشد، مصرف مکمل‌های ۱۵۰ تا ۳۰۰ میلی‌گرمی با نظر پزشک قابل بررسی است.

نکات احتیاطی درباره مصرف مکمل ویتامین C

اگرچه ویتامین C محلول در آب است و معمولاً مازاد آن از بدن دفع می‌شود، اما مصرف بیش از حد آن ممکن است مشکلاتی ایجاد کند:

  • مشکلات گوارشی: تهوع، سوزش معده، اسهال

  • افزایش خطر سنگ کلیه: به‌ویژه در مردان

  • آسیب کلیوی: مصرف دوزهای بسیار بالا می‌تواند برای کلیه خطرناک باشد، خصوصاً در دیابتی‌هایی که بیماری کلیوی دارند.

  • اختلال در نتایج دستگاه تست قند: مصرف بیش از ۵۰۰ میلی‌گرم در روز ممکن است عدد قند را به‌اشتباه تغییر دهد.

source

توسط argbod.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *